Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nekonečné peripetie Dobrovodských: Rómska rodina Galbovcov sa sťahuje späť!

Dobrovodského susedia
Dobrovodského susedia (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/MALACKY - Len krátko trvala radosť Malačana Oskara Dobrovodského a jeho rodiny. Ich asi 40-členné rómske susedstvo, ktorého časť sa musela na konci marca presťahovať po zbúraní jednej z nelegálnych chatrčí, bude opäť takmer kompletné.

Na konci marca prišlo na Družstevnú ulicu 7 policajných áut, pracovníci s bagrom a exekútor. Vstúpili na zanedbaný pozemok Dobrovodského susedov, kde v minulosti neboli ničím výnimočným potkany či exkrementy na zemi, a hoci sa to Romom vôbec nepáčilo, zrovnali so zemou jednu z nelegálne postavených chatrčí.

V tejto akejsi "letnej kuchynke" sa tiesnila jedna časť rómskeho klanu, 11-členná rodina Romana Galbu. Mesto ich presťahovalo z Družstevnej ulice do unimobuniek na Hlbokú, to sa však nepáčilo obyvateľom v okolí, ktorí spísali petíciu. Všetci sa obávali aj potenciálnych konfliktov, pretože na tomto mieste sídli znepriatelený klan Balážovcov.

Galbovci tam dlho nevydržali a sťahujú sa späť do susedstva Dobrovodského rodiny. Nikto si ale nevie predstaviť, ako sa pomestia v malom domci, kde sa už teraz tlačí niekoľko desiatok členov tejto rodiny.

"Včera mesto rozhodlo, že 11 cigánov sa vracia späť na Družstevnú a traja, tí najslušnejší, za odmenu idú na Hlbokú. A peklo pokračuje," potvrdil najnovšie udalosti aj Dobrovodský.

Rozhodnutie pochádza od primátora mesta Malacky. "Na stretnutí obyvateľov s predstaviteľmi mesta prevzal primátor J. Ondrejka zodpovednosť za rozhodnutie dočasne umiestniť časť neprispôsobivej rodiny na Hlbokú ulicu na určitú dobu - 30 dní. Obyvatelia Rádku ostro vystúpili voči aj dočasnému prideleniu nízkonákladovej bunky rodine Romana Galbu a neinformovanosti dotknutých ulíc. Poslanec za 6. obvod J.Říha predložil v mene obyvateľov petíciu proti rozširovaniu nájomného komplexu. Tú podporilo len z najbližších ulíc vyše 530 obyvateľov. V závere predniesol ústretový návrh na výmenu jedenásťčlennej rodiny Romana Galbu za trojčlennú rodinu Václava Galbu, ktorý podporili aj prítomní obyvatelia nájomného komplexu," uvádza portál Ľudia pre Malacky.

Pravdepodobne najhoršie susedské spolunažívanie na Slovensku teda pokračuje a napriek tomu, že sa ho v minulosti snažili vyriešiť najrôznejší politici, občianski aktivisti a dokonca aj extrémisti, nič nenapovedá tomu, že by sa v blízkej dobe našlo riešenie.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu