Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jarné upratovanie: Aj vysávač potrebuje údržbu

Venujte mu náležitú pozornosť Zobraziť galériu (5)
Venujte mu náležitú pozornosť

BRATISLAVA – Jarné upratovanie na nás čaká ešte pred Veľkou nocou. Aby mohol vysávač podať plný výkon, mal by dostať potrebnú údržbu.

Starý retro, vodný, vreckový, či  bezvreckový, multifunkčný, alebo robotický. Nech je akýkoľvek, predpokladom pre dosiahnutie maximálneho výkonu vysávača je čistá zberná nádoba na prach. Rovnako dôležitá je aj čistota sacej rúry, hadice a kefovej hlavice. Kedy ste ju naposledy kontrolovali?  Stačí ak je v nej zachytený chumáč vlasov a už vysávač neťahá tak ako by mohol.

Asi najrozšírenejším druhom vysávačov na našom trhu sú vreckové. Papierové vrecká síce nie sú najlacnejšie, ale za to ponúkajú komfort  jednoduchej výmeny. Dbajte však na včasnú výmenu, nie až keď cítite pokles výkonu, prípadne keď už je vrecko tak plné, že motor tlačí prach do okolitého  priestoru. Používať papierové vrecká častejšie než raz sa neodporúča, pretože aj keď sú prázdne, prach už upchal ich mikropóry a vysávač sa trápi aj keď má vrecko prázdne.

Jarné upratovanie: Aj vysávač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Staršie modely vysávačov mali zabudované textilné vrecká. Tie sa dajú aj dnes zakúpiť a vložiť do niektorých modelov namiesto jednorazových papierových. Nevýhodou je vyprázdňovanie a prášenie, niekde pri kontajneroch. Rovnako je nepraktické aj to, že po štyroch až piatich vysávaniach ich treba vyprať.

Výkon bezvreckových vysávačov sa tiež naplnením zbernej nádoby znižuje, pri týchto modeloch je však potrebné častejšie sledovať aj filtre.  Bezvreckový vysávač musí mať viac filtrov, aby vysávaný prach zachytili. Zanášaním týchto filtrov sa sací výkon znižuje, a preto je nutné častejšie čistenie filtra v zbernej nádobe. Pri preplnenej nádobe sa nemôžeme spoliehať napríklad na HEPA filter, ktorý má za úlohu odchytiť nežiaduce alergény.

Jarné upratovanie: Aj vysávač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Niektoré vysávače používajú umývateľné filtre, ktoré po zanesení stačí vyčistiť, vysušiť a dajú sa používať znovu. Aj tieto filtre však majú obmedzenú dobu životnosti, pre bezporuchový chod vysávača je ich potrebné najneskôr po dvoch rokoch vymeniť.

Čoraz populárnejšie sú v slovenských domácnostiach robotické vysávače. "Majú síce menšiu zbernú nádobu na nečistoty ako bežné vysávače, môže byť však v chode aj každý deň, keď sú užívatelia v práci. Pomocou virtuálnych majákov sa dá nastaviť plocha, ktorú majú v daný čas povysávať, veľmi dôležité pre ich bezporuchovosť je ich po každom vysávaní pravidelne vyčistiť. Takisto im treba kvôli životnosti batérie umožniť trvalý prístup k nabíjacej základni," doplnil Rudolf Baranovič zo spoločnosti NAY.

Jarné upratovanie: Aj vysávač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Dva najdôležitejšie parametre, prečo vám váš vysávač už nemusí vyhovovať je slabý sací výkon a hlučnosť. Bežne by nemala hlučnosť domáceho pomocníka prekročiť hladinu ľudskej reči, ktorá je na úrovni okolo 70 dB. Pre citlivých zákazníkov sú v ponuke supertiché stroje, ktoré svojou prevádzkou nijak nenarušia pohodu domácnosti.

"V sacom výkone vreckových a bezvreckových vysávačov vo všeobecnosti nie sú rozdiely," skonštatoval Baranovič . "Je tu skôr rozdiel v spôsobe filtrácie. Vreckový vysávač má ako jeden z filtrov práve vrecko, ktoré zachytí najviac vysávaných nečistôt a po naplnení sa vyhodí," ozrejmil. S týmto tvrdením by asi nesúhlasili v redakcii Sunday Telegraph, kde sa rozhodli podrobiť malému testu modely vyrábané za ostatné polstoročie. Najhoršie skončil ten čo sa vyrába v súčasnosti. Vysal iba 51 gramov z rozsypaných 84 gramov ryže, pričom víťaz zvládol 65 gramov. Zaujímavé na tom je, že víťaz testu je model vyrobený v 80.tych rokoch. Dokonca aj vysávač spred polstoročia mal lepšie výsledky ako ten súčasný. Pritom spotreba každým desaťročím stúpa. Najnovší model má príkon 1800W, predchodca 1000W, potom je tu víťaz, ktorý má 575W, nasleduje 420 a 400W.

Treba však rozoznávať príkon a sací výkon. Priemerne dobrý sací výkon vysávača by mal byť 300-400 W.
Spotreba je ďalší parameter, ktorý treba pri čistení domácnosti zvážiť. Vezmime si, že priemerná ročná spotreba elektrickej energie v domácnosti je na úrovni 2200 kWh. Pri neustálom raste cien energií sa preto čoraz viac ľudí začína správať „zelene“. V rebríčku elektrospotrebičov vedú práve vysávače, s tými ekologickými sa dá ročne ušetriť okolo 500 eur!

Jarné upratovanie: Aj vysávač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

A na záver ešte jedna z nekonečných príčin, prečo by sa muži mali vyhýbať domácim prácam, konkrétne aj vysávaniu. Jedna zo série správ od „americkcých vedcov“ uvádza, že magnetické pole spotrebičov nepriaznivo pôsobí na genetický potenciál pánov tvorstva. A to prosím nejde len o ohrievanie v mikrovlnke, ale zlenivenie spermíí môže spôsobovať aj časté vysávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu