Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico oficiálne oznámil zloženie vlády: Na jednom rezorte sa smeráci nedohodli!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Nová jednofarebná vláda nastupujúceho premiéra Roberta Fica bude mať desať straníkov a troch nestraníkov. Funkcia ministra hospodárstva ostáva zatiaľ neobsadená, stále sa však uvažuje o jej obsadení Jánom Valkom.

Šéf sociálnych demokratov 20 dní po parlamentných voľbách po rokovaní straníckeho predsedníctva oznámil, že ministrom vnútra bude rovnako ako v rokoch 2006 až 2010 podpredseda Smeru Robert Kaliňák, kultúre bude opäť šéfovať podpredseda strany Marek Maďarič a financiám podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír, ktorý už pôsobil v tomto rezorte ako štátny tajomník. Po rokovaní predsedníctva Smeru-SD o tom dnes informoval šéf sociálnych demokratov Robert Fico.

Rezort obrany povedie bratislavský krajský šéf Smeru a bývalý štátny tajomník rezortu výstavby Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, pre ktorého je to prvá vládna funkcia. Post šéfa rezortu dopravy získa exminister financií z prvej Ficovej vlády Ján Počiatek, rezort školstva podpredseda strany a bývalý podpredseda vlády pre menšiny a ľudské práva Dušan Čaplovič.

Generálny manažér strany Ján Richter bude viesť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek tentokrát obsadí post ministra pôdohospodárstva.

Funkcia ministra spravodlivosti pripadne predsedovi Slovenskej advokátskej komory a nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Z radov Smeru nepochádza ani budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý doteraz pôsobil ako výkonný riaditeľ Európskej vonkajšej služby pre Rusko, Východné partnerstvo a Balkán.

Nestraník je aj vyštudovaný ekonóm Ján Valko, ktorý síce nie je členom strany, ale v minulosti ho opakovane nominovala do rôznych funkcií. O tom, či sa stane ministrom hospodárstva sa rozhodne začiatkom budúceho týždňa.

"Nebudeme obsadzovať pozíciu podpredsedu vlády pre menšiny a ľudské práva," uviedol nový premiér. Po neskoršej obsahovej zmene kompetencií by mal túto pozíciu obsadiť Ľubomír Vážny.

Šéfom Národnej rady (NR) SR sa má stať podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. Z parlamentných podpredsedníckych kresiel mu majú sekundovať stranícke kolegyne Renáta Zmajkovičová a Jana Laššáková. Po rokovaní predsedníctva Smeru-SD o tom dnes informoval šéf sociálnych demokratov Robert Fico. Ďalšie dve podpredsednícke funkcie v parlamente dal Smer-SD k dispozícii opozícii.

Renáta Zmajkovičová je krajská šéfka Smeru-SD v Trnave. Poslankyňa v predchádzajúcom období zastávala post predsedníčky parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Krajská predsedníčka Smeru-SD v Banskej Bystrici Jana Laššáková bola v minulosti podpredsedníčkou poslaneckého klubu Smeru-SD a v parlamente často koordinovala hlasovanie ľavicových poslancov.

Opozícia sa predbežne dohodla, že na ponúknuté posty podpredsedov parlamentu nominuje predsedu KDH Jána Figeľa a poslankyňu OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Eriku Jurinovú.

"Dali sme odporúčanie našim členom poslaneckého klubu strany Smer-SD, aby si za predsedníčku klubu vybrali Janu Laššákovú. Ale v tomto prípade môžeme len odporúčať, lebo to je rozhodnutie poslaneckého klubu," uviedol ďalej Fico. Za podpredsedov poslaneckého klubu predsedníctvo strany navrhlo Vladimíra Faiča, Miroslava Číža, Tibora Glendu a Stanislava Kubáneka.

Fico informoval aj o pozíciách predsedov výborov, ako ich navrhujú za stranu Smer-SD. Z 19 predsedov parlamentných výborov obsadí Smer-SD desať pozícií a deväť ponúka opozícii. Za predsedu ústavnoprávneho výboru navrhuje Smer-SD Roberta Madeja, Výboru NR pre financie a rozpočet Daniela Duchoňa, Výboru NR pre verejnú správu a regionálny rozvoj Igora Chomu. Ďalej navrhujú, aby sa šéfom výboru pre sociálne otázky stal Ján Podmanický, Výboru NR pre zdravotníctvo Richard Raši, výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška, výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Mojmír Mamojka. Výbor pre kultúru a médiá by mal viesť Dušan Jarjabek, mandátový a imunitný výbor Miroslav Číž a výbor pre európske záležitosti Ľuboš Blaha.

"Deväť predsedov obsadzuje opozícia. Myslím si, že naša ponuka pre opozíciu bola celkovo charakterizovaná ako veľmi korektná, veľkorysá a čakáme teraz už len návrhy od opozície, či bude alebo nebude schopná sa opozícia dohodnúť. Ale nechceme robiť nejakého rozhodcu, pokiaľ ide o opozičné strany, pokiaľ dohodu nevedia dosiahnuť," konštatoval šéf sociálnych demokratov.

Fica poveril zostavením novej vlády prezident Ivan Gašparovič. Jeho strana zvíťazila v predčasných voľbách 10. marca so ziskom 44,41 percenta hlasov a v Národnej rade s 83 kreslami získala nadpolovičnú väčšinu.

Víťaz volieb tak bude najbližšie štyri roky vládnuť sám. Lídri piatich pravicových strán na rokovaní za okrúhlym stolom 15. marca povedali subjektu Roberta Fica definitívne nie a potvrdili tak svoj odchod do opozície.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu