Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Napätie v Malackách: Dobrovodského Rómov vysťahovali ku znepriatelenému klanu!

Jednu z chatrčí v stredu zbúrali
Jednu z chatrčí v stredu zbúrali (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/MALACKY - Malacky sú opäť na nohách. Po včerajšej demolácii jednej z chatrčí u neslávne známych susedov Oskara Dobrovodského stratilo 11 členov rómskej rodiny strechu nad hlavou. Mesto ich presťahovalo z Družstevnej ulice do unimobuniek na Hlbokú, to sa však nepáči obyvateľom v okolí. Nahnevalo ich, že mesto im to zabudlo "oznámiť" a spisujú petíciu. Aby toho nebolo dosť, Rómovia sa sťahujú k znepriatelenému klanu.

Dobrovodský, ktorý už mesiace žije vedľa problematickej, asi 40-člennej skupiny Rómov, má po včerajšku dôvod na radosť. Na základne rozhodnutia exekútora prišlo k jeho susedom sedem policajných áut aj bager. Napriek tomu, že Rómovia protestovali, jednu z čiernych stavieb na zanedbanom pozemku, akúsi "letnú kuchynku," zrovnal so zemou.

Bez strechy nad hlavou sa tak ocitla časť jeho susedov, 11 členov klanu Galbovcov. Mesto im sľúbilo, že im poskytne unimobunku v okrajovej časti Malaciek, vznikajú z toho však poriadne problémy.

"Situácia v meste je zlá. Rómov primátor presťahoval do unimobunky na Hlbokej ulici, okolie ale neinformoval. Susedia spisujú petíciu, aj mestskí poslanci sú naštvaní na primátora, že to spravil bez ich vedomia," prezradil pre Topky Dobrovodský.

Na Družstevnej je podľa neho relatívny kľud. "Som po nočnej. Otec mi však hovoril, že kým som spal, asi trikrát u nás zvonili nejakí Rómovia a chceli so mnou hovoriť. Momentálne je tu pokoj, susedia čistia tehly po demolácii a pália drevo," uviedol.

Na okraji Malaciek sa však údajne dá napätie krájať. "Hlboká je asi 500 metrov od obytnej zóny, neďaleko zberného dvora. Jedna skupina Rómov tam už býva, ide o klan Balážovcov. Ide o celkom slušných ľudí, ktorí sa aj v skromných podmienkach snažia. Okolo unimobuniek majú relatívny poriadok a čisto," hovorí Dobrovodský. 

Problém však vraj je, že Balážovci sa s rodinou Galbavých doslova nenávidia. Pričinou sú údajne staré spory z čias, keď bývali vedľa seba. Galbaví sa tam počas dneška sťahujú a mnohí sa obávajú, že nebude trvať dlho a vypuknú konflikty.

"V súvislosti so situáciou náhlej núdze, ktorá vznikla, keď sa 11-členná rodina (z toho 9 detí) ocitla náhle bez strechy nad hlavou, mesto na základe zákona o obecnom zriadení prikázalo umiestniť túto rodinu na nevyhnutne potrebný čas do voľnej ubytovacej kapacity mesta, pričom tam nejde o nájomný vzťah," informovala Topky malacká hovorkyňa Michaela Janotová.

"O ďalšom osude rodiny bude mesto a zúčastnené strany rozhodovať v nasledujúcich dňoch," dodala s tým, že otázka o prípadných konfliktoch medzi rodinami je "špekulatívna" a nebude na ňu odpovedať. 

Video zo stredajšej demolácie:

Búranie rómskeho domu v Malackách

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu