Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobrovodského radosť: Rómovia si pod dohľadom polície sami rozoberali chatrč!

Rómom sa búranie vôbec nepáčilo Zobraziť galériu (3)
Rómom sa búranie vôbec nepáčilo (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/MALACKY - Malačan Oskar Dobrovodský, ktorý už roky býva vedľa problematickej rómskej rodiny, má dôvod na radosť. Dnes predpoludním k jeho susedom dorazilo sedem policajných áut, doprevádzaných robotníkmi, bagrom aj exekútorom. Búracie práce sa uskutočnili na základe právoplatného exekučného rozhodnutia. Exekučné konanie neiniciovalo mesto Malacky, ale majitelia pozemkov, na ktorých sa čierna stavba, okolie ktorej sa hemžilo potkanmi, odpadkami a exkrementmi, nachádzala.

Budova, ktorá sa búra, je akási "letná kuchynka" s rozmermi 3x4 metre. Preslávila sa po záberoch, ktoré ukazovali, že sú na nej primontované dva satelity. Podľa Dobrovodského sa v chatrči tlačilo až 13 Rómov.

Dobrovodského radosť: Rómovia si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Ide už o druhú nelegálnu stavbu, ktorá sa na pozemku Dobrovodského susedov búra. Jednu zrovnali so zemou v zime, druhú si však Rómovia uchránili až do dneška. Ľudia, vyslaní mestom Malacky, to však nemali ľahké ani teraz. "Oni nechcú, aby to zbúrali. Vypukla hádka a cigáni nedovolili bagru, aby začal búrať. Teraz to búrajú sami ručne, čo môže trvať hodiny," uviedol pre Topky Dobrovodský.

Rozoberanie svojho obydlia však obyvateľom kontroverznej usadlosti nešlo príliš od ruky. Na pozemok preto napokon vstúpil bager a za pár minút búdu zrovnal so zemou.

Podľa posledných informácií sa po skončení prác väčšina obyvateľov chatrče - deväť detí a dvaja dospelí - vybrala na mestský úrad. Rómovia sa pýtali úradníkov, kde majú teraz bývať, tí im však odpovedali, že o ničom nevedeli a celá vec je záležitosťou exekútora.

Ako sa vyjadrila hovorkyňa Mestského úradu v Malackách Michaela Janotová, mesto zvažuje poskytnutie náhradného ubytovania pre približne niekoľko Rómov v sociálnych bytoch na Hlbokej ulici, prípadne chce ubytovanie riešiť formou unimobuniek na náhradnom pozemku.

Videá z dnešnej demolácie:

Búranie rómskeho domu v Malackách

Búranie čiernej stavby

Anabáza rodiny Dobrovodských začala pred dvoma rokmi. Rómovia prišli na Družstevnú ulicu, načierno si tu postavili chatrče bez hygienických zariadení a vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi.

Na malom priestore niekoľkých desiatok štvorcových metrov tu žilo okolo 40 ľudí, vrátane malých detí. Prípad vlani na jar osobne riešil aj minister vnútra Daniel Lipšic, postupne sa o kauzu zaujímali niektorí poslanci, splnomocnenec vlády pre rómske komunity i občianski aktivisti.

K riešeniu problému však nedospeli. Na inkriminovanom mieste inštalovali policajné kamery a posilnili hliadky polície. Po týchto opatreniach čiastočne ubudli prejavy výtržností, ako aj drobné krádeže, zo strany Rómov, avšak napäté susedské vzťahy naďalej pretrvávali. Zo strany Rómov nie sú výnimočné dokonca ani vyhrážky zabitím členov susediacej rodiny Oskara Dobrovodského.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu