Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cirkev chce riešiť neratifikované zmluvy s Vatikánom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Katolícka cirkev má podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika trvalý záujem riešiť ešte neratifikované parciálne zmluvy, ktoré vyplývajú zo základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou.

Ako uviedol Kováčik, štáty by mali napĺňať podpísané dohody. „Máme však záujem, aby takéto dohody boli podporené väčšinou politického spektra v parlamente. Teda nielen koalíciou alebo opozíciou, ale chceme, aby takéto kroky našli podporu v celom politickom spektre zastúpenom v NR SR,“ povedal. Predstavitelia KBS pred voľbami absolvovali rokovania so stranami, ktoré mali šancu dostať sa do parlamentu. Na stretnutiach hovorili aj o ratifikácii vatikánskych zmlúv. „Každá zo strán bola otvorená na takúto diskusiu,“ dodal Kováčik.

  Základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Vatikánom bola podpísaná 24. novembra 2000. Upravuje vzťahy medzi Slovenskom a katolíckou cirkvou a medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Zo základnej zmluvy vyplývajú štyri parciálne zmluvy. Slovensko ratifikovalo len dve, a to o duchovnej službe v ozbrojených zložkách a o náboženskej výchove. Ani po dvanástich rokoch Slovensko neprijalo dve čiastkové zmluvy, ktorých povinnosť schváliť vyplývala zo základnej zmluvy. Ide o zmluvu o výhrade vo svedomí a o financovaní katolíckej cirkvi.

Slovenská republika sa v základnej zmluve zaviazala, že uznáva každému právo uplatňovať si výhrady vo svedomí podľa vieroučných a mravoučných zásad katolíckej cirkvi. Rozsah a podmienky uplatnenia tohto práva má však ustanoviť osobitná medzinárodná zmluva uzavretá medzi zmluvnými stranami. V druhom záväzku sa SR zaviazala uzavrieť osobitnú medzinárodnú zmluvu o finančnom zabezpečení katolíckej cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu