Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci objavili špionážny počítačový vírus: Kradne tajné vojenské informácie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Špionážny počítačový vírus sa podarilo nájsť zamestnancom jednej slovenskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá počítačovou bezpečnosťou. Ide o takzvaný "botnet", ktorý sa zameriava na obyvateľov jedinej krajiny - Gruzínska. Tento štát bol pritom prednedávnom vo vojne s Ruskom.

Vírus hľadá vojenské a spravodajské informácie. "Jeho cieľom je napríklad na základe kľúčových slov prehľadávať textové dokumenty nakazeného počítača. Ide o kľúčové slová v angličtine, väčšinou ide o výrazy z prostredia armády alebo spravodajských služieb," uviedla Zuzana Hošalová zo spoločnosti.

Škodlivý kód v nakazenom počítači bol podľa nej schopný zaslať akýkoľvek dokument na vzdialený server, prehľadávať dokumenty Microsoft Word, nahrávať audio a video prostredníctvom mikrofónu a kamery počítača, robiť screenshoty obrazovky, vykonávať ľubovoľné príkazy v nakazenom systéme, odcudziť certifikáty a heslá uložené v prehliadačoch a odcudziť históriu prehliadania webových stránok.

Zo všetkých infikovaných počítačov bolo 70% lokalizovaných v Gruzínsku, ktoré má momentálne mrazivé vzťahy s Ruskom, proti ktorému nedávno bojovalo.

Výskumníci firmy si však myslia, že ak by celú akciu sponzorovala konkrétna krajina, bola by prevedená oveľa profesionálnejšie. Najpravdepodobnejšou hypotézou je, že vírus Win32/Georbot bol vyrobený skupinou kyberkriminálnikov, ktorí sa pokúšajú zbierať citlivé údaje a následne ich predať iným organizáciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu