Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Futbalistovi Mišovi (19) sa nepáčili kamarátove nadávky: Prebodol mu srdce!

Michal si dnes na súde vypočul ortieľ
Michal si dnes na súde vypočul ortieľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA – Brutálna a najmä absurdná vražda mladého gymnazistu Petra Reguliho (†15) pred rokom šokovala stredoslovenskú metropolu. Banskobystrický krajský súd dnes rozhodol, že jeho mladý vrah Michal Vyšný si odsedí 16 rokov natvrdo. Sprísnil tak predchádzajúci rozsudok.

Tragický útok sa odohral pred rokom podvečer na Veľkonočný piatok na futbalovom ihrisku v Banskej Bystrici, časť Rudlová, kde partia chlapcov okolo Michala Vyšného po opekačke s alkoholom sa hrala s loptou. Zavraždený Peter prišiel s kamarátom na ihrisko neskôr a sedeli pri budove na druhej strane hracej plochy.

Opitý Michal Petrovi a jeho kamarátovi nadával. Na to Peter reagoval zdvihnutým prostredníkom. Michal na to k nemu pristúpil a bodol ho do hrudníka poľovníckym nožom s dĺžkou čepele deväť centimetrov. Nôž zasiahol srdce a chlapca nezachránila ani včas odborná lekárska pomoc.

Študent strednej zdravotnej školy má vrodenú poruchu mozgu a nemal by piť alkohol. Michalovi však po tragickom ataku zistili najmenej 1,73 promile alkoholu. Kombinácia mozgovej poruchy s alkoholom znížila u Michala jeho rozpoznávacie a ovládacie schopnosti. Obhajca navrhoval súdu akceptovať to ako zníženú príčetnosť, ale senát mu nevyhovel. Sudca poukázal na to, že mladík vedel o mozgovej poruche a problémoch pri pití alkoholu.

Michalovi hrozil trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov. Súd mu uložil nižší trest trinásť rokov s tým, že vzal do úvahy viaceré poľahčujúce okolnosti. Išlo o priznanie, bezúhonný život a názor znalcov o možnej prevýchove. Súd neakceptoval návrh prokurátora, aby ako priťažujúcu okolnosť zohľadnil, že išlo o vraždu bez motívu. Michalovi priťažilo, že obeťou jeho útoku sa stal chlapec, ktorý vekom patril do kategórie chránených osôb a skutok spáchal na verejnosti a pred ďalšími osobami.

Proti prvostupňovému rozsudku sa odvolal prokurátor, požadujúci prísnejší trest odňatia slobody nad 20 rokov. Krajský súd mu vyhovel čiastočne a Michalovi zvýšil trest z 13 na 16 rokov nepodmienečne. Vyšného pôvodne okresný súd zaviazal povinnosťou zaplatiť rodičom zavraždeného chlapca okrem pohrebných nákladov 4 325 eur aj nemajetkovú ujmu 70 tisíc eur. Odvolací senát vyhovel návrhu jeho obhajcu, že suma nie je ničím podložená a odkázal rodičov s týmto nárokom na občianske súdne konanie.

Rozsudok je právoplatný a sudca hneď nariadil aj výkon trestu. Michal má aj povinnosť absolvovať alkoholické liečenie ústavnou formou a po vykonaní trestu musí strpieť ročný ochranný dohľad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu