Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desaťročná zamrazená sviňa sa už nebude predávať ako čerstvý bôčik, tvrdí Simon

Minister pôdohospodárstva Simon
Minister pôdohospodárstva Simon

BRATISLAVA - Pečivo, s ktorým by sa dali zatĺkať klince a mäso, ktoré zažilo rozpad Československa. S týmito "lahôdkami" sa už podľa šéfa rezortu pôdohospodárstva Zsolta Simona nebudeme stretávať. Nové legislatívne úpravt vraj zabezpečia v obchodoch čerstvé potraviny.

V záujme ochrany spotrebiteľa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prijíma ďalšie dôležité legislatívne úpravy a do medzirezortného pripomienkového konania posunulo tri vyhlášky, z ktorých dve smerujú do oblasti mrazených výrobkov. Informoval o tom dnes minister Zsolt Simon.

Podľa ministra sa tým sleduje „jediný cieľ  – aby sa 10-ročná zamrazená sviňa nepredávala ako čerstvý bôčik.“ V praxi to znamená, že zmrazené výrobky sa nebudú môcť ďalej vydávať za čerstvé.

Ako skonštatoval   minister, ďalšia vyhláška smeruje do oblasti predaja pečiva. „Na Slovensku sa rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré nie sú v skutočnosti pekárňami. V prípade, že vyhláška bude schválená v Bruseli, čerstvým pekárenským výrobkom sa bude môcť označovať len výrobok, ktorý je umiestnený na trh do 24-hodín po jeho výrobe,“ povedal  a doplnil, že pri výrobe takéhoto výrobku nesmie byť použitá technológia mrazenia.

Ako rozmrazené budú musieť označené výrobky, ktoré boli upečené, následne zmrazené a pred vyložením na pult rozmrazené. Ďalšou kategóriou budú tzv.  dopečené výrobky, ktoré boli zmrazené a v obchode následne dopečené. „Tým pádom definujeme aj prevádzku pekárne ako potravinárskej prevádzkarne a sem sa prevádzky, ktoré pečú zo zmrazených polotovarov, nezmestia,“ priblížil minister Simon.
Zmrazené a dopečené polotovary totiž obsahujú veľké  množstvo prídavných látok a konzervantov. Problémom takýchto výrobkov je predovšetkým ich krátka doba trvanlivosti, pri skutočne čerstvých výrobkoch bez obsahu prídavných látok je trvanlivosť dvoj- až trojnásobná.

Podľa ministra je tento krok výrazným posunom k transparentnosti voči spotrebiteľom. „Prevádzky budú musieť uvádzať a označiť, že predávajú dopečené výrobky, aby zákazník vedel, či je výrobok, ktorý kupuje, vyrobený z čerstvého cesta a bez konzervantov, alebo je vyrobený zo zmrazeného polotovaru, ktorý mohol byť zmrazený aj niekoľko mesiacov, či dokonca dlhšie,“ ozrejmil minister.

V prípade, že Európska únia spomínané vyhlášky odobrí, ministerstvo predpokladá ich účinnosť od júna 2012. V prípade ich nedodržiavania by sa jednalo o zavádzanie spotrebiteľov a prevádzkovateľom by hrozili  sankcie v zmysle zákona o potravinách  do maximálnej výšky 100 000 eur, v prípade opakovaného porušovania až do výšky 2 mil. eur v závislosti od veľkosti prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu