Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ŠÚ zverejní výsledky sčítania v priebehu roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prvé výsledky sčítania ľudu z mája 2011 budú známe v priebehu tohto roka, presný termín zverejnenia nebol zatiaľ stanovený. Povedal to pre agentúru SITA hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík. Prvé výsledky sa podľa neho budú obsahovo týkať počtov a základných štruktúr obyvateľstva.

Ako informoval, zverejnené výsledky budú definitívne. Pôvodne úrad predpokladal, že by sa prvé výsledky mohli zverejniť už koncom roka 2011, ale v súčasnosti spracovávanie údajov ešte stále pokračuje. Povedať presný termín je podľa Jánošíka ťažké najmä preto, že sčítanie ovplyvnili nepredvídateľné faktory ako napríklad antikampaň. "Tá nemala v dejinách sčítania obdobu. Pod jej vplyvom niektorí obyvatelia odmietali nalepovať na sčítacie formuláre identifikátory, navzájom si ich vymieňali, resp. sa nesčítali vôbec,“ reagoval. Preto bolo potrebné vytvoriť novú metodiku, ktorá má vyriešiť aktuálne problémy.

Práve pre spomínané skutočnosti je podľa Jánošíka ťažké stanoviť presný termín zverejnenia prvých výsledkov sčítania. Úrad je viazaný len marcom 2014, kedy musí podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) o sčítaní poskytnúť požadované údaje štatistickému orgánu únie - Eurostatu. Preto zdôrazňuje, že "ak doteraz neboli ešte zverejnené prvé výsledky, v žiadnom prípade nejde o meškanie". Jánošík však verí, že prvé výsledky budú známe v najbližších mesiacoch. O objektivitu výsledkov sčítania obyvateľov, domov a bytov sa netreba obávať, tvrdí Jánošík. „Na odstránenie nedostatkov využije Štatistický úrad SR metódy uznávané a akceptovateľné v rámci Európskej únie, vrátane matematicko-štatistických metód," skonštatoval. Nepresné výsledky by boli problémom napríklad pre obce, pretože podiel dane z príjmov dostávajú v súčasnosti sídla práve na základe počtu obyvateľov prihlásených v obci na trvalý pobyt.

"Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 bolo doteraz najmodernejšie štatistické zisťovanie svojho druhu na území Slovenskej republiky," poznamenal Jánošík. Využilo sa v ňom viacero nových prístupov. Návrhy sčítacích obvodov vytvárali v minulosti obce ručne zakresľovaním do mapy, podľa vopred určených pravidiel. V roku 2011 sa sčítacie obvody po prvý raz tvorili prostredníctvom on-line aplikácie. Cieľom bolo zabezpečiť vyššiu kvalitu relevantných dát využiteľných aj po sčítaní, poznamenal hovorca úradu. Ďalšou on-line aplikáciou vyvinutou pre sčítanie 2011 bol monitorovací systém. Táto, tzv. informačná služba pre sčítacích komisárov, obce, obvodné úrady a pracoviská Štatistického úradu SR v krajských mestách v čase sčítania poskytovala napríklad informáciu o elektronicky sčítaných obyvateľoch, domoch a bytoch v sčítacích obvodoch. Obyvatelia SR mali po prvý raz v histórii možnosť sčítať sa aj elektronicky prostredníctvom internetovej stránky Štatistického úradu SR.

Otázky vznikli okolo anonymity sčítania. Úrad na ochranu osobných údajov vyhlásil, že sčítanie nie je anonymné. Poukazoval tým na nalepovanie identifikátora na sčítací formulár, resp. jeho použitie pri elektronickom sčítaní, čím podľa neho bolo možné sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom. Svoje stanovisko však neskôr na základe protestu prokurátora Úrad na ochranu osobných údajov zrušil.

Štatistický úrad SR pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov získal 8 372 264 sčítacích formulárov. Za obyvateľov to bolo 5 322 274, za domy 1 069 629 a za byty 1 980 361 formulárov. Z toho elektronicky bolo odovzdaných 563 694 formulárov, čo predstavuje 6,73 percenta odovzdaných formulárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu