Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Oznamovatelia korupcie by mali byť chránení zákonom

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – Oznamovatelia korupcie by mali byť chránení zákonom. Vláda plánuje pripraviť návrh, ktorý takýmto ľuďom zabezpečí účinnú ochranu a pomoc zo strany štátu. Ide o jednu z úloh obsiahnutú v akčnom pláne Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR na roky 2012 až 2013. Ten úrad vlády predložil do pripomienkového konania.

Návrh legislatívnej normy má byť vypracovaný do apríla tohto roka, čo je po termíne predčasných parlamentných volieb. Zákon by ľudí pracujúcich vo verejných či súkromných inštitúciách ochraňoval pred prepustením. Pri nahlásení korupčného trestného, nezákonného alebo nehospodárneho konania vo verejných organizáciách by im to prinieslo automatické zrušenie povinnosti mlčanlivosti voči polícii, prokuratúre a iným štátnym úradom. Nárok by mali na právne zastupovanie a psychologické poradenstvo či odmenu v prípade ušetrenia verejných zdrojov. Garantovať sa im má tiež beztrestnosť, prípadne zníženie trestu.

Novinky čaká aj petičné právo občanov. V súčasnosti musí parlament prerokovať každú takúto sťažnosť vtedy, ak ju podporí aspoň 100.000 ľudí. Vláda sa chystá zaviesť elektronickú petíciu, takže by sa potom zaoberala všetkými podnetmi, pod ktoré sa podarí v priebehu 30 dní elektronicky vyzbierať 15.000 podpisov. Ak sa bude týkať vecí v kompetencii exekutívy, kabinet odpovie jej signatárom do 30 dní a prijme náležité opatrenia do 60 dní od ukončenia petície. V prípade, že sa v nej navrhnú aj legislatívne kroky, vláda ich prerokuje do pol roka od ukončenia petície. Termín jej prípravy a spustenia je naplánovaný na júl tohto roka.

Národný akčný plán musí Slovensko odovzdať do 9. apríla. Vyplýva mu to z medzinárodnej iniciatívy Partnerstvo pre otvorené vládnutie, ku ktorej sa v septembri minulého roka pridalo. Zapojilo sa do nej 50 krajín, okrem iných Dánsko, Holandsko, Švédsko, Česká republika, Nórsko, USA, Brazília, Indonézia, Keňa či Ghana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu