Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko dostane od Švajčiarov ďalších 10 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ďalšie zmluvy v rámci Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce podpísali dnes vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský a veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie v SR Christian Fotsch. Kontrakty predstavujú príspevok 10 120 400 eur, čo je v prepočte 12 650 500 švajčiarskych frankov.

Dve zmluvy podpísali na priamo zadané projekty, ktoré predložili Ministerstvo vnútra SR a Štátny inštitút pre odborné vzdelávanie. Projekt rezortu vnútra s názvom Rozšírenie informačného systému Policajného zboru ACHERON je zameraný na posilnenie inštitúcií a kapacít pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu. Jeho cieľom je prispieť k zlepšeniu policajnej činnosti a zvýšeniu úrovne pripravenosti Policajného zboru SR na boj proti organizovanej kriminalite, korupcii, závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Má pripraviť členov policajného zboru na boj proti bezpečnostným a teroristickým hrozbám vyplývajúcim z protiprávnych konaní s rádioaktívnymi a jadrovými materiálmi, vrátane posilňovania analytickej činnosti. Výška nenávratného finančného príspevku z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce na tento projekt je 3 965 000 CHF (3,28 mil. eur).

Projekt Štátneho inštitútu pre odborné vzdelávanie s názvom Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, do ktorého bude zapojených desať stredných odborných škôl na Slovensku, je zameraný na prípravu mladých ľudí podľa požiadaviek trhu práce v odboroch elektronika, technická a aplikovaná chémia, potravinárstvo, stavebníctvo a ekonomika. Cieľom je využiť know-how švajčiarskeho systému odborného vzdelávania a prípravy a posilniť rozvoj spolupráce medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou. Projekt, na ktorý Švajčiarska konfederácia prispieva sumou 4 571 000 CHF (3,79 mil. eur), má tiež poukázať na dôležitosť odborného vzdelávania v celospoločenskom kontexte.

Ďalšie tri podpísané zmluvy sa týkajú skvalitnenia sociálnych služieb v okrajových a znevýhodnených regiónoch. Ide o projekty so zameraním predovšetkým na služby poskytované deťom a mladým ľuďom zo sociálne slabého prostredia alebo so zdravotným postihnutím. Sumou 1 117 000 CHF (925-tisíc eur) podporia projekt Slovenského Červeného kríža s názvom CESTA pre postihnuté deti a mladistvých: Domov sociálnych služieb ako Centrum komplexných služieb starostlivosti, ktorý predložil Územný spolok Košice-mesto. Jeho cieľom je zaviesť a testovať pilotný systém komplexnej sociálnej starostlivosti o deti a mládež s ťažkým zdravotným postihnutím. Systém má spojiť tri hlavné aspekty, ovplyvňujúce kvalitu života: služby inštitúcií, kvalitu domácej starostlivosti a rozsah socializácie schopností klientov.

Cieľom projektu Gréckokatolíckej charity Prešov s názvom Komplexné sociálne služby pre deti a mladých ľudí so zdravotným postihnutím v regióne Stará Ľubovňa je prispieť k nezávislosti postihnutých detí a mládeže, k zlepšeniu ich života v rodinách a ich integrácii do majoritnej spoločnosti. Nenávratný finančný príspevok naň predstavuje 1 309 500 CHF (1,08 mil. eur). Posledná podpísaná zmluva sa týka projektu Košického samosprávneho kraja s názvom Vstúpte k nám..., na ktorý Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce poskytne 1 579 000 CHF (1,3 mil. eur). Jeho cieľom je prispieť k zlepšeniu kvality života zdravotne a mentálne postihnutých klientov žijúcich v zariadeniach sociálnych služieb ako aj skvalitniť služby a zlepšiť pracovné podmienky sociálnych pracovníkov.

Objem finančných prostriedkov podpísaných zmlúv zodpovedá asi 19 percentám prostriedkov Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, prostredníctvom ktorého Švajčiarska konfederácia poskytne Slovenskej republike celkovo 67 miliónov švajčiarskych frankov (55,5 mil.eur). Podrobnejšie informácie a všetky dôležité dokumenty sú dostupné na internetovej stránke www.swiss-contribution.sk. Informovalo o tom Informačné centrum Úradu vlády SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu