Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počasie v Európe sa upokojilo, len na horách hrozia lavíny

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Počasie v západnej a strednej Európe sa po niekoľkých búrlivých dňoch, ktoré mal na svedomí úder orkánu Andrea, umúdrilo. Problémy už spôsobuje iba sneh, a to najmä vodičom v horských oblastiach, čo však v zimných mesiacoch nie je nič neobvyklé. Na horách v Rakúsku, na Slovensku aj v Česku trvá v niektorých oblastiach lavínové nebezpečenstvo.

V Rakúsku sú stále uzavreté niektoré regionálne železničné trate, na ktorých sa doprava zastavila kvôli snehu a popadanými stromom. Platí to napríklad pre trasy v Tirolsku, konkrétne pre spojnicu horských stredísk Garmisch a Reutte. Dnes dopoludnia boli kvôli lavínovému nebezpečenstvu uzavreté aj niektoré tirolské cesty, a to najmä vo vyššie položených horských údoliach.

Rakúski meteorológovia očakávajú ďalšie výdatné sneženie, a tak v nasledujúcich dňoch lavínové nebezpečenstvo určite nepominie.

Ďalší sneh pribudol aj na Slovensku, ale už neobmedzuje život. Otvorené sú všetky horské hraničné prechody, a to aj pre kamióny. Prejazdné sú všetky hlavné cestné ťahy a problémy sú len na menších horských a podhorských cestách. Uzavretá je napríklad komunikácia medzi Štrbou a Šuňavou v tatranskom podhorí.

Sneh urobil hlavne radosť lyžiarom: vďaka čerstvej nádielke sa otvorila väčšina zimných stredísk a v tých vyššie položených sú ideálne podmienky. Napríklad v Nízkych Tatrách leží až 70 centimetrov prírodného snehu, podobné je to vo Vysokých Tatrách a na Orave. Zároveň však všade trvá tretí stupeň lavínového nebezpečenstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu