Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Porovnanie cien diaľničných známok: Pozrite sa, ako zdraželi u nás aj v okolitých štatoch

Za diaľničné známky zaplatíme viac nielen doma Zobraziť galériu (5)
Za diaľničné známky zaplatíme viac nielen doma

BRATISLAVA - Humbug okolo zrušeného tendra na distribúciu diaľničných nálepiek ešte neutíchol, no keďže ich je na predajných miestach dostatok, vodičov viac zaujíma o koľko sa zvýšila ich cena. Prinášame kompletný prehľad cien diaľničných známok pre osobné autá v okolitých krajinách.

Najväčšiu zmenu u nás predstavuje  zavedenie 10-dňovej známky, ktorá má nahradiť týždennú. Cena bude samozrejme vyššia, namiesto siedmich eur zaplatíte rovných desať. Poplatky za mesačnú a ročnú známku zostali ako vlani.
10,00 eur na 10 dní
14,00 eur na 1 mesiac
50,00 eur na 13 mesiacov
(od 1. januára aktuálneho do 31. januára budúceho roku)

Česká republika
Najmarkantnejšie zmeny má Česká republika, kde dvihli ceny  o maximálnu možnú mieru akú ešte dovoľuje zákon. Ročná nálepka už nestojí  1200 Kč ale  1500 Kč! Rozhodne však odporúčame túto sumu zaplatiť ak sa potrebujete rýchlo presunúť  na vzdialenejšie miesto od našich hraníc. Napríklad do Plzne by ste po okresných cestách šoférovali celú večnosť. Zoznam spoplatnených úsekov nájdete tu.
310 Kč (asi 11,7 eur) na 10 dní
440 Kč (asi 16,6 eur) na 1 mesiac
1 500 Kč (asi 57 eur) na 14 mesiacov
(od 1. decembra predchádzajúceho do 31. januára budúceho roka)

dilanicna znamka ČR 2012
Zobraziť galériu (5)

Rakúsko
Drahšie diaľničné poplatky, i keď iba o pár centov, čakajú na vodičov aj v Rakúsku. Prejazd našim juhozápadným susedom dá aj bez známky. Ak ale nechcete zaplatiť pokutu do výšky  120 EUR, vyberte si radšej niektorú z alternatív po nespoplatnených úsekoch. Možností je naozaj dosť.  Diaľničné  známky, podobne ako v iných krajinách, kúpite na obvyklých miestach ako sú čerpacie stanice, alebo zmenárne. V Rakúsku však treba rátať aj s dodatočným výberom mýtneho pri prejazdoch niektorých úsekov ako sú mosty a tunely. Výška poplatku sa určuje podľa počtu pasažierov v aute. Viac sa dočítate na oficiálnom webe.
8,00 eur na 10 dní
23,40 eur na 2 mesiace
77,80 eur na 14 mesiacov
(od 1. decembra predchádzajúceho do 31. januára budúceho roku)

Maďarsko
Drahšie diaľničné sa platí aj v Maďarsku. Novinkou je zrušenie doterajšej  4-dňovej známky. Po novom je už, podobne ako u nás, najkratšia  10-dňová, s tým rozdielom, že v Maďarsku na čelné sklo nelepíte nič. Diaľničné poplatky si vyberajú v hotovosti aj elektronicky. Po zaplatení sa registruje evidenčné číslo auta, ktoré snímajú kamery pri vstupe na diaľnicu, ale aj mobilné radary. Za vstup na diaľnicu môžete zaplatiť buď na čerpacích staniciach, alebo aj prostredníctvom SMS, či internetu. Kontakty prináša táto webstránka.
2 750 HUF (asi 8,6 eur) na 10 dní
4 500 HUF (asi 14 eur) na 1 mesiac
40 000 HUF (asi 126 eur) na 13 mesiacov
(od 1. januára aktuálneho do 31. januára budúceho roku)

Slovinsko
Slovinsko je známe hlavne vďaka letným prejazdom k Jadranu, kedy sa z relatívne veľkého množstva spoplatnených úsekov  využíva ozaj iba minimum.  A navyše Slovinské diaľničné známky majú platnosť buď  7 dní, 1 mesiac, alebo rok, preto sú dovolenkári nútení  kúpiť si mesačnú známku, čo pri dvojtýždňovom pobyte pri mori nie je vôbec efektívne . Tento problém je možné riešiť  obídením plateného úseku, s čím má už väčšina našincov osobnú skúsenosť. 
15,00 eur na 7 dní
30,00 eur na 1 mesiac
95,00 eur na 14 mesiacov
(od 1. decembra predchádzajúceho do 31. januára budúceho roku)

Porovnanie cien diaľničných známok:
Zobraziť galériu (5)

Švajčiarsko
Švajčiari sa moc so známkami nebabrú. Predávajú sa výlučne ročné. Pravdepodobne sú si v tejto krajine vedomí, že nikto nemá chuť terigať sa po „okrskách“  a radšej si zaplatí na 14 mesiacov  toľko ako napríklad v Slovinsku na jeden mesiac. Ročnú diaľničnú známku kúpite v okolí hraničných priechodov, na čerpacích staniciach, ale aj na poštách.
40 frankov (32 eur) na 14 mesiacov  (od 1. decembra predchádzajúceho do 31. januára budúceho roku).
Za prejazd niektorých tunelov si pripravte:
Großer St. Bernhard od 30,5 CHF (25 eur)
Munt la Schera od 15/40 CHF (12,3/32 eur)

Bulharsko
Bulharsko je už dnes obľúbená letecká destinácia, ale ak sa vyberiete na trip autom, pripravte sa, že aj v tejto krajine majú spoplatnené úseky. Dobrodružstvo bude o to väčšie , keď zistíte,  že Bulhari trocha netradične žiadajú poplatok aj na cestách 1.,2. a niekedy aj 3.triedy. K tomu treba ešte prirátať mýto cez tunely a mosty. Plateniu sa prakticky nevyhnete, preto je možno tento zoznam spoplatnených úsekov  úplne zbytočný.
5,00 eur na 7 dní
13,00 eur na 1 mesiac
34,00 eur na 12 mesiacov 
(od 1. januára 31. decembra)
Poplatky za niektoré tunely a mosty
Giurgiu - Ruse od 6 EUR
Silistra - Kalarash od 7 EUR
Vidin - Kalafat, Oriahovo - Beket od 23 EUR
Nikopol - Turnu Magurele od 12 EUR

Rumunsko
Aj táto krajina má isté špecifikum vo vyberaní poplatkov za svoje diaľnice. Ak sa rozhodnete investovať do ročnej známky, môžete si cestu efektívne naplánovať  pretože jej platnosť je plávajúca. Počíta sa od okamihu nákupu a nie od začiatku kalendárneho roka. Netreba zabúdať ani na prejazd cez Dunaj, ktorý je zvlášť spoplatnený.
3,00 eur na 7 dní
7,00 eur na 30 dní
13,00 eur na 90 dní
28,00 eur na 12 mesiacov

Poplatky za mosty
Giurgiu - Ruse od 6 EUR
Fetesti - Constanta od 11 EUR
Giurgeni - Vad ovce od 9 EUR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu