Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

SMK odmieta Ficove tvrdenia

Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) jednoznačne odmieta tvrdenia premiéra Roberta Fica, že Ministerstvo pôdohospodárstva SR (MP) zmenou pravidiel pre priame platby pestovateľom tabaku napravilo protiprávny stav spôsobený bývalým ministrom rezortu Zsoltom Simonom. Informovala o tom hovorkyňa SMK Lívia Solymos.

"List komisárky Európskej komisie potvrdzuje práve to, že Usmernenie Ministerstva SR z 27. marca 2006 bolo plne v súlade s platnou európskou legislatívou, vzhľadom k tomu, že SR už vtedy postupovala podľa jednotnej platby na plochu poľnohospodársky využívanej pôdy (SAPS)," skonštatovala Solymos.

Ako ďalej informovala Solymos, v liste Mariann Fisher Boelovej sa uvádza, že podmienka oprávnenia bola stanovená slovenskými autoritami, teda, že platby pre tabak sú udeľované pre každého žiadateľa, ktorý je oprávnený dostávať SAPS a mal tabakovú kvótu v roku 2005. Z toho podľa SMK evidentne vyplýva, že o podmienkach prideľovania priamych platieb rozhodujú slovenské autority, teda Ministerstvo pôdohospodárstva SR, vzhľadom k tomu, že doplňujúce priame platby sa majú v celej výške financovať z národného štátneho rozpočtu. "Nejde o žiadny protiprávny stav. Je poburujúce, že predseda slovenskej vlády takým hrubým spôsobom zneužíva predstaviteľa Európskej komisie pre vlastnú politickú agendu. Zmeny pravidiel poskytovania dotácií, ktoré navrhol štátny tajomník Záhumenský, boli účelové a naďalej trvajú všetky dôvody na jeho okamžité odvolanie," dodáva SMK.

Premiér Robert Fico v piatok informoval, že neodvolá štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Mariana Záhumenského, ale podá trestné oznámenie na bývalého šéfa rezortu, poslanca SMK Zsolta Simona. Záhumenského firma mala dostať dotácie na tabak, tým, že Simon to ako minister znemožnil, zneužil podľa premiéra právomoc verejného činiteľa. Podľa Fica odpoveď komisárky pre poľnohospodárstvo Európskej komisie jednoznačne potvrdzuje, že postup nového ministra pôdohospodárstva, ako aj celého vedenia ministerstva pôdohospodárstva, bol plne v súlade s legislatívou Európskej únie o poskytovaní priamych platieb výrobcom tabaku.

Záhumenského spoločnosti Agrocontract Mikuláš bola v roku 2004 pridelená výrobná kvóta tabaku v objeme okolo 20 tis. kilogramov, na ňu dostala v roku 2005 aj agrodotácie, tzv. priame platby. Agrocontract 30. decembra 2005 kúpil od Agrodružstva Rišňovce ďalšiu kvótu tabaku v objeme 65 tis. kg, spolu mal výrobnú kvótu na tabak 86 220 kg. Podľa Fica mal nárok na dotáciu na celú kvótu, minister Simon ale 27. marca 2006 rozhodol, že na dokúpenú kvótu firmy dotácie nedostanú, 10. apríla 2006 požiadal Agrocontract o vysvetlenie. Podľa Fica je ako odpoveď na túto žiadosť 19. apríla 2006 v chránenom systéme pošty ministerstva pôdohospodárstva oficiálne zaregistrovaný list ministerstva pôdohospodárstva, ktorý potvrdzuje, že spoločnosť Agrocontract Mikuláš má právo na priame platby na kvótu v objeme 86 220 kilogramov. Tento list podľa neho nebol odoslaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu