Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Osemmesačné dieťatko prehralo boj s chrípkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Iba osemmesačné dieťa z okresu Žiar nad Hronom umrelo potom, ako sa nakazilo vírusom chrípky. Dieťa prijali na detské oddelenie tamojšej nemocnice s horúčkou, ťažkým dýchaním a suchým kašľom ešte 1. decembra.

Jeho stav sa napriek snahe lekárov dramaticky zhoršil a aj po maximálnom resuscitačnom úsilí dieťa 2. decembra v podvečerných umrelo. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.
      
"Prípad sa do hlásenia epidemiologickej situácie v kraji dostal až v 51. kalendárnom týždni, pretože epidemiologické vyšetrovanie začalo nie na základe hlásenia detského oddelenia nemocnice, kde dieťa prijali, ale až základe doručenia pozitívneho výsledku na RÚVZ Žiar nad Hronom o dva týždne neskôr," uviedla k časovému posunu zverejnenia informácie hovorkyňa. Z virologického vyšetrenia vyplynulo, že prvotnou príčinou bol obojstranný zápal pľúc a ster z bronchov dokázal chrípku typu A. Dieťa proti chrípke očkované nebolo.
      
Na základe analýz z hlásení 57 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval v 51. kalendárnom týždni banskobystrický RÚVZ vyše 5100 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1526 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.
      
Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 766 prípadoch, čo je chorobnosť 229 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. V porovnaní s uplynulým týždňom je výskyt ARO nižší takmer o 10 percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení sa zvýšil len mierne, o 1,1 percenta.
      
Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 803 prípadov, Žiar nad Hronom (645), Veľký Krtíš (608) a Banská Bystrica (515 prípadov). Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Lučenec a Revúca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu