Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pojednávanie v kauze výbuchu v bani Handlová opäť presunuli, tentoraz na november

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA - Po výpovediach ďalších svedkov dnes samosudca Okresného súdu v Prievidzi Pavol Bielik prerušil hlavné pojednávanie v kauze výbuchu v bani Handlová v auguste 2009. Ďalší termín vytýčil na november. Pojednávanie malo pôvodne pokračovať 13. septembra, na žiadosť obhajcu Petra Filipa sa v tomto termíne neuskutoční.

Na OS dnes vypovedali aj svedkovia, ktorí sa podieľali na koordinácii prác na likvidácii požiaru vo vtedajšej Východnej šachte v bani Handlová, vedúci vetrania, riaditeľ hlavnej banskej záchrannej stanice a tiež výrobní dispečeri, zástupca pre mechanizáciu, vrchný výrobný riaditeľ a bezpečnostný technik. Tí sa vyjadrovali ku skutočnostiam, ktoré nastali pred a po vzniku požiaru či ku koordinácii prác pri hasení.

Vedúci vetrania Milan Holič vo svojej výpovedi uviedol, že upozorňoval jedného z obžalovaných Dalibora R. na to, že otvorením dverí môže dôjsť k otočeniu vetrov, ktoré by mohlo mať za následok nasledujúci výbuch v bani. Sám podľa jeho slov aj navrhoval iné riešenia, ktoré mu však prítomní, ktorí koordinovali hasenie požiaru, zamietli. "Pri takom veľkom požiari je základnou požiadavkou, že sa nesmie zasahovať do vetrania," zdôraznil. Po otázke samosudcu tiež priznal, že ho Dalibor R. a jeden zo svedkov vyzývali, aby vo svojej výpovedi zamlčal určité skutočnosti. Jeho tvrdenia však Dalibor R. a spomínaný svedok vyvrátili. Podľa riaditeľa banskej záchrannej stanice Stanislava Paulíka Holič na otvorenie dverí nereagoval tak, ako to tvrdil vo svojej výpovedi. Paulík tiež upozornil na to, že uhlie, ktoré sa nachádzalo v inkriminovanej časti bane, bolo náchylné na samovznietenie a dochádzalo k jeho častým záparom. Ďalší zo svedkov, výrobný dispečer Emil Bielarský sa vyjadril aj k požiarnemu vodovodu, ktorý bol v čase požiaru nefunkčný. Podľa jeho slov malo byť do mapy a knihy na dispečingu zaznačené, že sa na požiarnom vodovode vykonali zmeny, teda že bol uzavretý ventilom. To, že sa manipulácia s vodovodom nezaznačila, potvrdil aj zástupca pre mechanizáciu Juraj Sirotňák, ktorému premanipuláciu vodovodu nariadil obžalovaný Ladislav H. Podľa jeho slov na zaznamenanie zmeny zabudol. K skutočnostiam, ktoré sa odohrávali 10. augusta 2009 v bani, sa dnes vyjadrovali aj vrchný výrobný riaditeľ Róbert Kankula, bezpečnostný technik Libor Kováčik, ďalší výrobný dispečer Anton Tupý a bezpečnostný technik Libor Kováčik. 

Počas týchto troch dní na OS vypovedali baníci, ktorí pri banskom nešťastí utrpeli zranenia, a tiež vdovy po obetiach. Podľa obhajcu dvoch z obžalovaných Petra Filipa pojednávanie prebehlo štandardným spôsobom. "Je to len úvod pojednávania, pričom osobne sa nazdávam, že nosnými boli výsluchy ľudí, ktorí sa zúčastnili činnosti pri likvidácii havárie, rozhodovania a riadenia, druhá podstatná časť budú výsluchy znalcov a osôb odborne znalých problematiky vetrania a banskej činnosti," ozrejmil.

Podľa Filipa rozpor po dnešných výpovediach svedkov naznačuje, že svedok Holič klame. "Vzhľadom na to, že v tej miestnosti bolo niekoľko ľudí, ktorí boli svedkami tej odbornej diskusie ohľadom otvárania alebo neotvárania dverí trafostanice, ja osobne mám v tejto veci jasno, pán Holič nehovorí pravdu, pretože sa nepochybne úprimne bojí priznať, ako to v skutočnosti bolo, aby nesedel na lavici obžalovaných aj on, čoho si bol už v úvode vedomý. Aj keď nie som presvedčený, že príčinou havárie je otvorenie dverí, príčinou havárie je to, čo naznačil jeden zo svedkov a čo aj vyjde z ďalšieho dokazovania znalcov, a to zhluk objektívnych okolností, ktoré nastali," uzavrel Filip. 

Termín ďalšieho pojednávania vytýčil samosudca na 25. a 26. novembra. Počas týchto dní budú na súde vypovedať okrem iných aj ďalší svedkovia, ktorí sa zúčastnili na koordinácii hasenia požiaru. 

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia sú zamestnanci HBP, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v bani Handlová, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z menovaných je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v bani Nováky z novembra 2006. Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že z dôvodu jeho pokynu na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Daliborovi R. sa kladie za vinu, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Tiež nevykonal evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani Handlová. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy snažili uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu