Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na hornom Zemplíne pribudli vlakové súpravy

Na humenskej stanici pokrstil nové vlaky kardinál Jozef Tomko Zobraziť galériu (7)
Na humenskej stanici pokrstil nové vlaky kardinál Jozef Tomko (Zdroj: Ond)

HUMENNÉ - Dve nové motorové dieselové jednotky – radu 861 uviedli v piatok slávnostne do prevádzky na železničnej stanici. Celkovo tri takéto súpravy eurovlakov budú od 11. decembra premávať po tratiach východného Slovenska.

Slávnosť za účasti rezortného ministra a šéfa KDH Jána Figeľa bola načasovaná na deň Sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorá je patrónkou slovenských železničiarov. Nové vlaky, ktoré dostali mená Mária a Eva požehnal hornozemplínsky rodák, Jozef kardinál Tomko.

Moderné vlakové súpravy konečne potešia cestujúcich na tratiach z Humenného do Sniny, Košíc či Prešova. Dieselové motorové jednotky radu 861 možno právom označiť za slovenské eurovlaky, pretože boli vyrobené v spoločnosti ŽOS Vrútky, a.s. Ide o vlakovú súpravu novej generácie s dieselhydraulickým prenosom výkonu radu 861, určenú na regionálnu dopravu s požadovanou maximálnou rýchlosťou 140 km/h. Súpravy sú poháňané dvoma motormi o výkone 2 x 588kW, odvezú po 177 sediacich a 110 stojacich cestujúcich. Pretože tieto vlaky sú určene na regionálnu prepravu, kde je najväčší podiel nechránených priecestí, zodpovedá najprísnejším európskym normám o železničných vozidlách. Súpravy sú nízkopodlažné, s multifunkčnými priestormi pre imobilných cestujúcich s vozíkmi, pre kočíky a bicykle. Nechýbajú informačné systémy, klimatizácia, samočinná tlaková brzda, záchranná brzda s premostením a zaisťovacou brzdou.

Nasadenie nových súprav je výsledkom projektu modernizácie železničných koľajových vozidiel z príspevku Európskych fondov, v hodnote 231 miliónov eur.

Minister dopravy Ján Figeľ uvítal, že na území Slovenska sú po prvý raz  naprojektované a vyrobené nové vlaky: „Náš um, naše ruky sa tu spájajú s Európskymi fondmi. “Zvýši sa nielen komfort cestujúcich, urobíme  ďalší krok v obnove železníc, ale výroba vlakov zaručí prácu ľuďom vo Vrútkach a ich prevádzka ďalším železničiarom na Slovensku.“ Väčšina hostí, pri krste nových vlakov na humenskej stanici neskrývala nadšenie. Ale bolo možné vypočuť si aj kritické hlasy. Napríklad o tom, že KDH si cez Evu a Máriu robí predvolebnú kampaň, ale aj to, že je samochválou ministra Figeľa rozplývať sa nad troma súpravami. V Maďarsku vraj, už pred troma rokmi obnovili regionálne železničné trate tak, že pre cestujúcich dali do prevádzky približne 70 podobných súprav.

Na železničných trasách horného Zemplína je cestujúca verejnosť dlhodobo nespokojná s technickým stavom vlakových súprav. Mnohé z vozňov patria skôr do múzea, ako na koľajnice. Na druhej strane - aj to, čo funguje často ničia vandali. Zostáva dúfať, že podobný osud nečaká na Máriu, Evu a Moniku.

V rokoch 2010 až 2013 v rámci projektu pribudne na slovenských tratiach 32 kusov nových vlakov. Do dvoch rokov chce ministerstvo dopravy vymeniť až pätinu regionálnych a prímestských vlakov. Postupne nové dieselové regionálne vlaky pribudnú aj v okolí Nitry, Košíc a Prievidze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu