Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvrat v kauze húliča Mareka (17): Polícia zdesaťnásobila množstvo marihuany!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA/TRENČÍN - Vlnu pohoršenia vyvolal prípad mladého Mareka J. (17) z Bánoviec nad Bebravou, ktorému hrozia až tri roky za mrežami za to, že mu mali nájsť 0,1 gramu marihuany. Zástupca liberálnej SaS bol pohoršený, potrebu diskusie priznali dokonca aj v Slotovej SNS. Polícia prekvapila - zadržané množstvo zvýšila na desaťnásobok a tvrdí, že išlo len o odhad.

Polícia zdesaťnásobila zadržané množstvo

Keď sme zverejnili článok o obvinení pre zanedbateľnú desatinu gramu marihuany, poprosili sme políciu o vyjadrenie, či nie je vyšetrovanie tohto prípadu mrhaním času a štátnych zdrojov. Pre porovnanie, ozdobné pierko na obrázku váži asi 2 gramy. Je teda 20-krát ťažšie ako marihuana, ktorú mali zadržať.

Zvrat v kauze húliča
Zobraziť galériu (2)

Polícajné prezídium uviedlo, že musia postupovať podľa zákona. Čo je však šokujúce, trenčianska polícia začala tvrdiť, že mladému Marekovi zadržali desaťkrát viac marihuany, ako pôvodne uvádzala. Rozdiel mal vzniknúť tak, že množstvo sa najprv odhadlo a až neskôr presne zmeralo pri expertíze. "Expertíza ukázala, že išlo o jeden gram," uviedol hovorca Pavol Kudlička.

Názory politických strán sa rôznia

Spýtali sme sa jednotlivých politických strán, či je podľa nich prínosné postihovanie mladých ľudí, ktorých nájdu s minimálnym množstvom marihuany a čo urobili, aby sa veci zmenili k lepšiemu. 

"Rozhodne to nepovažujeme za správne. Sme za prísne tresty pre dílerov, ale jednoznačne odmietame kriminalizovanie príležitostných používateľov. Jedna-dve cigarety nemôžu byť dôvodom, pre ktorý by mal mať mladý človek zápis v registri a prečo by mal po zvyšok života niesť nálepku zločinca" reagoval Richard Sulík.

"Pri tvrdých drogách je SNS jednoznačne za nulovú toleranciu, ale problém, ktorý ste nastolili v otázke, je trochu inde, najmä pri súčasnom európskom a svetovom vývoji v oblasti tolerancie mäkkých drog. Istotne je to téma pre hlbšiu spoločenský diskusiu," prekvapila hovorkyňa inak konzervatívnej SNS Jana Benková. 
 
"KDH nepodporuje legalizáciu marihuany, skôr sme za aktívny boj s drogovou kriminalitou," uviedol hovorca Matej Kováč. "Diskusia na túto tému zatiaľ u nás neprebehla," stroho reagoval hovorca SDKÚ Michal Lukáč. "Dekriminalizácia mäkkých drog je téma, ktorá si vyžaduje obsiahlu diskusiu. V tejto chvíli otvorenie tejto otázky nepovažujeme za zodpovedné," povedal šéf Mostu Béla Bugár.
 
K prípadu sa na Facebooku vyjadril aj poslanec SaS Martin Poliačik, podľa ktorého sú takéto prípady dôsledkom hodnotiacich tabuliek policajného šéfa Spišiaka, ktorý vyústil do "naháňania zárezov." Reakciu prisľúbilo aj SMK. HZDS ani Smer nereagovali.
 
Facebook sa rozdelil na dve skupiny
 
Téma vyvolala na sociálnych sieťach prudkú diskusiu. "Nikdy som nehúlil, ale je to absurdné. Žitný zabil malé dieťa a má len 2,5 roka," povedal čitateľ Topiek Matúš. "Je to celé na hlavu! Ten chalan nikomu nič neurobil, nijako spoločnosť neohrozil," povedal vo facebookovej diskusii Peter.
 
"Osobne si myslím, ze trest áno, ale nie taký vysoký. Prípadne za také množstvo len malá pokuta alebo jednoducho menší trest. Sankcie za také smiešne množstvo by mohli byť naozaj nižšie," pokúsil sa o strednú cestu Richard.
 
Časť diskutujúcich bola v tejto otázke nekompromisná. "Neviem, koľko je to trávy, ale droga ako droga," reagoval Filip. Marta si servítku pred ústa nebrala: "Rad radom nech ich za to pozatvárajú, ku**y feťácke, vyhúlené mozgy!"
 
Trávu fajčila takmer polovica mladých
 
Marihuana nie je medzi štredoškolákmi cudzia. Podľa prieskumu ESPAD z roku 2011 ju skúsilo 43,4 percenta mladých, čo by znamenalo, že takmer polovica slovenskej mladeže sú kriminálnici. Na otázku, či počas posledného mesiaca fajčili marihuanu, odpovedalo kladne 12,5 percenta stredoškolákov.
Existuje aj štatistika o tom, aký by mladí Slováci chceli postoj štátu k marihuane. Až 41 percent ľudí vo veku od 15 do 24 rokov sa prikláňa k "regulovanému prístupu" k tejto droge. Každý dvadsiaty by ju povolil bez obmedzení.
 
Tresty sú prísne
 
Slovenská legislatíva je voči užívateľom drog mimoriadne prísna a vôbec nerozlišuje či ide o marihuanu alebo smrtiaci heroín. V súčasnosti páchate trestný čin, aj keď prechovávate mikroskopické množstvo marihuany pre osobnú potrebu. Rovnako ako u mladíka z Bánoviec, hrozilo by až trojročné väzenie.
 
Pre porovnanie, tri roky z mrežami napríklad hrozia za zabitie človeka z nedbanlivosti. Tri roky sú aj dolná sadzba pri zneužívaní detí.
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu