Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Uhliarik odmietol zvýšiť platy lekárov o 600 až 1300 eur

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik odmietol memorandum, ktoré mu v piatok odovzdali predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ). "Podľa memoranda odborárov by základný plat lekárov narástol o 600 až 1 300 eur. To je grécka cesta, ktorú si Slovensko nemôže dovoliť," tvrdí Uhliarik vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA.

Uhliarik trvá na tom, aby odborári podpísali jeho návrh, v ktorom počíta pre budúci rok so zvýšením platov postupne o 300 eur. Považuje to za maximálnu a férovú ponuku, ktorú si v súčasnosti môže Slovensko dovoliť. "Na najbližšom rokovaní s LOZ v stredu u premiérky Ivety Radičovej je minister zdravotníctva Ivan Uhliarik pripravený podpísať memorandum navrhnuté Ministerstvom zdravotníctva SR," uvádza sa vo vyhlásení rezortu zdravotníctva. Podľa ministra, ak odborári nepodpíšu dohodu o zvýšení platov lekárov o 300 eur, predseda LOZ Marian Kollár bude plne zodpovedný za deti a pacientov, ktorých lekári opustia 1. decembra 2011.

Zvýšenie platov lekárov sa po zastavení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti stalo ďalším problémovým bodom v rokovaniach odborárov s ministerstvom. Vyše 2 000 lekárov je naďalej vo výpovednej lehote a aby výpovede stiahli, žiadajú splniť aj svoje platové požiadavky. Proti výpovednej akcii sa v nedeľu postavil už aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Vyzval lekárov, ktorí dali výpovede, aby sa vrátili k svojim pacientom a nevytvárali svojím konaním v spoločnosti ďalšie napätie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu