Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenskí dôchodcovia musia Čechom dokazovať, že žijú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stovky slovenských dôchodcov, ktorí bývajú v blízkosti českých hraníc a v dobe existencie spoločného štátu odpracovali väčšinu života v Česku, sa stretávajú s českou byrokraciou.

Ak chcú pravidelne dostávať dôchodok, musia Českej správe sociálneho zabezpečenia každé tri mesiace dodať doklad o tom, že sú nažive. Matriky v pohraničných obciach, ktoré občanom tieto potvrdenia vydávajú, tak vždy na konci štvrťroka praskajú vo švíkoch.

Na problém svojich obyvateľov nedávno upozornili starostovia obcí z regiónu Kysuce. Tí tiež požiadali slovenské ministerstvo sociálnych vecí, aby sa s Českom pokúsilo rokovať o úprave predpisu, ktorý núti dôchodcov každý štvrťrok chodiť na matriku. "Z ministerstva nám doručili záporné stanovisko. Považujeme to za diskriminačné pre skupinu ľudí, ktorí celý aktívny život pracovali v Českej republike," povedal Jozef Kontrík, starosta obce Korňa. "Tie peniaze im právom patria a nemali by chodiť pre takéto potvrdenie," myslí si starosta neďalekého Klokočova Ľuboš Stríž. Len v Korni, Klokočovej a blízke Turzovke potrebuje potvrdenie okolo 500 dôchodcov.

Slovenské úrady tvrdia, že nie je v ich kompetencii komentovať alebo meniť český zákon, ktorý zasielanie štvrťročných potvrdení vyžaduje. Česká strana denníku Pravda oznámila, že k zmene môže dôjsť až po roku 2014, kedy začne fungovať elektronický systém, v ktorom budú môcť jednotlivé krajiny EÚ zdieľať informácie v oblasti sociálneho zabezpečenia.

"Pôjde o zabezpečenú elektronickú sieť, ktorá prepojí sociálne inštitúcie všetkých členských štátov a jednou z navrhovaných funkcií by malo byť automatické oznamovanie úmrtí poberateľov dôchodkov, ktoré by v budúcnosti mohlo nahradiť súčasný systém potvrdenia o žití," uviedla Táňa Svrčková z tlačového odboru českého ministerstva práce a sociálnych vecí.

Obce v Slovensko-českom pohraničí tak zrejme budú ďalej musieť riešiť problémy svojich obyvateľov, ktoré z nariadení vyplývajú. "Keď nastane termín podpisov, venujeme sa tomu celý týždeň, na nič iné nám nezostáva čas. V našej obci ide o 160 ľudí," posťažovala sa matrikárka v Korni.

Aj v Klokočnej využívajú kvôli potvrdeniu pre české úrady matriku asi dve stovky ľudí. "Najhoršie je to v prípadoch, keď ideme do nemocnice overiť podpis obyvateľa, ktorého hospitalizovali. Nemusíme to robiť, ale bolo by nám ľúto, keby kvôli jednému podpisu nedostal svoje peniaze. Snažíme sa im uľahčiť ich už tak nie príliš ľahkú situáciu," tvrdí starosta Striž.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu