Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico vyzýva lekárov, aby sa vrátili k pacientom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval lekárov, ktorí dali výpovede, aby sa vrátili k svojim pacientom a nevytvárali svojím konaním v spoločnosti ďalšie napätie.

"Je čas ukončiť to, pretože principiálne požiadavka lekárov bola naplnená, a to zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti," povedal Fico v relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Dodal, že sa tak stalo vďaka ústavnému zákonu, ktorým prezident Ivan Gašparovič dostal konkrétne oprávnenia, vďaka čomu mohol následne odporučiť ministrovi zdravotníctva transformáciu zastaviť. Podľa Fica je teda hlavná podmienka lekárov splnená a jeho výzva je na mieste, pretože ľudia sa dnes boja, či v ambulanciách nájdu lekárov. Podľa Fica je zdravotníctvo verejnou službou a preto mu štát musí pomáhať a Smer-SD bude aj v budúcnosti v tejto oblasti takto postupovať. "Je hrubý omyl, robiť zo slovenského zdravotnícka trhový systém," povedal šéf Smeru-SD.

Zastavenie transformácie nemocníc je kľúčové aj podľa predsedu KDH Jána Figeľa, lekári by preto mali svoje výpovede stiahnuť. "Ukazuje sa však, že finančné požiadavky predsa len niektorých motivujú k tomu, aby to vyhrotili až do situácie, kedy môže hroziť neposkytnutie základnej starostlivosti," povedal Figeľ. Takéto počítanie lekárov preto označil za neetické. Lekárom dal za vzor zdravotné sestry, ktoré napriek svojim nízkym platom boli schopné ukázať "inú tvár ako lekári" a pacientov neopustili. Minister zdravotníctva podľa Figeľa lekárom "veľkodušne ponúkol zvýšenie platov, ktoré nie je malé". "Som zvedavý ako zareagujú," povedal Figeľ s tým, že verí, že všetci zodpovední lekári sa k svojim pacientom od 1. decembra vrátia.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik navrhol šéfovi Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marianovi Kollárovi, aby spoločne podpísali memorandum o riešení požiadaviek lekárov. Lekárom by sa na základe memoranda v budúcom roku zvýšili základné mzdy o 300 eur. K 1. januáru budúceho roka by išlo o nárast o 200 eur a od 1. októbra budúceho roka o ďalších 100 eur. Takéto zvýšenie miezd by mal garantovať príkaz ministra pre riaditeľov nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorý by mal Uhliarik vydať do 28. novembra tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu