Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V lese nad Budimírom už druhý deň likvidujú požiar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDIMÍR – Už druhý deň sa snažia hasiči zlikvidovať požiar v lese nad obcou Budimír v okrese Košice – okolie. Podľa informácií, ktoré TASR poskytol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, na mieste horela vrstva lístia a silný vietor požiar rozšíril na väčšie územie. Po zlikvidovaní ohnísk v stredu (9.11.) večer, sa dnes ráno objavili ďalšie ohniská a rýchlo sa rozširovali.

 Na miesto zásahu sa dopoludnia dostavil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon. „Je to trochu neštandardné, že takto na jeseň nám horí les, ale v tomto regióne tri mesiace nepršalo a lístie je veľmi suché,“ uviedol minister. Podľa neho bol požiar založený úmyselne a postupne sa rozniesol na plochu až 15 hektárov. „Práve preto som dal príkaz, aby ministerstvo vydalo nariadenie, že sa zakazuje v lese a jeho blízkosti zakladať oheň,“ doplnil. Požiar, ktorý na prvý pohľad nevyzerá nebezpečne, označil Simon za veľké ohrozenie. „Spolu s vetrom je to nevyspytateľné, lebo to, čo zahasia, do piatich minút, do hodiny je tam nové lístie a  kolotoč sa začína znovu,“ prízvukoval Simon.

Na mieste zasahujú nielen hasiči s technikou, ale aj príslušníci záchrannej brigády z Humenného a množstvo dobrovoľníkov a nezamestnaných v rámci aktivačných prác z obce Budimír. Požiar sa snažia lokalizovať nielen vodou, ale aj mechanicky lopatami a malými postrekovacími prístrojmi.

„V podstate tu tlie lístie, vietor to rozfúkava, takže to treba podchytiť a čo najskôr uhasiť,“ povedal vedúci prevádzkovo–technického oddelenia Okresného riaditeľstva HaZZ Košice – okolie Ján Tóth. Dodal, že techniku v ťažko dostupnom teréne nedokážu naplno využiť a spoliehajú sa na jednoduché hasiace prostriedky. Velenie zásahu prevzal Juraj Bučko zo záchrannej brigády v Humennom. „Snažíme sa udržať požiar na ľavej strane kopca, aby neprešiel na druhú stranu, kde je omladina,“ uviedol s tým, že osem príslušníkov brigády sa snaží ochladzovať terén vodou z cisterien.

O vzniknutých škodách je podľa hasičov predčasné zatiaľ hovoriť, príčiny požiaru sa budú vyšetrovať po jeho zlikvidovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu