Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Figeľ: Nie Halloween, ale kresťanské sviatky sú tradíciou

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Nie Halloween, ale kresťanské sviatky sú tradíciou a "Identitou slovenského národa". Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Dušičiek to dnes pre TASR zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.

"Sviatky všetkých svätých a Dušičky sú pre mňa časom pohľadu nielen na hroby a cintoríny, ale hlavne na horizont života. Svätosť je pozvaním pre každého človeka, nielen pre niektorých," uviedol.

Zároveň však dodal, že svätých radi citujeme a obdivujeme, ale veľmi málo nasledujeme.

"Ja ju (svätosť, pozn.) chápem ako maximálnu ľudskosť, ako trvalý zmysel a každodenné úsilie o život v službe spoločnému dobru," poznamenal predseda KDH.

"Počas Dušičiek spomínam na svojho nebohého otca Štefana a mnohých blízkych a priateľov, ktorí už nie sú medzi nami,"uviedol Figeľ.

"Kresťanská viera nám dáva silu aj pre realitu smrti, ktorá čaká každého z nás. Je to viera, že život sa človeku neodníma iba mení. A tak smrť je čiarkou, nie bodkou na našej životnej ceste," uzavrel. 

 Katolícka cirkev si dnes pripomína Sviatok všetkých svätých, ktorý je prikázaným sviatkom a zajtra Deň pamiatky všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Obidva tieto dni charakterizujú spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch zosnulých a ich zdobenie kvetmi. Od roku 1994 je 1. november v Slovenskej republike dňom pracovného pokoja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu