Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Kauza platina: Kontrola úradu vlády sa ešte neskončila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úrad vlády ešte neskončil kontrolu predaja platinových sitiek Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) súkromnej firme.

"Úrad vlády SR okamžite po medializácii celého prípadu vykonal potrebné kroky k začatiu kontroly na SŠHR. Kontrola Úradu vlády SR na SŠHR prebieha, jej výsledky budú k dispozícii v najbližšom čase. Úrad vlády bude o nich verejnosť prostredníctvom médií informovať," uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Podľa TV Markíza, ktorá na prípad upozornila, štát mohol na predaji platinových sitiek zarobiť o takmer dva milióny eur viac, víťazná ponuka prišla iba sekundu pred ukončením elektronickej aukcie. Na najbližšom zasadnutí vlády v stredu plánuje premiérka Iveta Radičová prezentovať svoj postup k tejto otázke. Bez ohľadu na politické nominácie či stranícku príslušnosť.

"Ak niekto zle narába s naším spoločným bohatstvom, nie je o čom uvažovať," zdôrazňuje premiérka. Svoj postup bude konzultovať s prezidentom.

Premiérka Iveta Radičová už cez víkend avizovala, že v najbližšom období bude nutné pri elektronických aukciách ďalšie nariadenie vlády.

"Lebo v čom sme teda dokonalí, je nájsť okamžite skulinku, ako aj z elektronickej aukcie možno urobiť dopredu zadanú zákazku," uviedla Radičová vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS v sobotu vo Zvolene.

Zmenou legislatívy sa už zaoberá rezort spravodlivosti. Ministerka spravoldivosti Lucia Žitňanská zvažuje všetky reálne legislatívne možnosti, ktoré má vláda v tomto období k dispozícii, vrátane doplnenia zákonov, ktoré sú aktuálne predmetom rokovania parlamentu.

„Záleží mi na tom, aby nevznikali pochybnosti o elektronických aukciách, ktoré považujem za správny nástroj pri verejnom obstarávaní aj pri predaji majetku,“ doplnila ministerka Žitňanská. Premiérka je pripravená podporiť všetky účinné opatrenia smerujúce k zvýšeniu transparentnosti verejných aukcií a sprísneniu dohľadu nad ich priebehom.

TV Markíza zverejnila, že muž, ktorý lacnú platinu od štátu kúpil, kandidoval v roku 2006 vo voľbách za SDKÚ-DS. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia.

Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny. Štát, ktorý mohol pri predaji sitiek za trhovú cenu zarobiť 2 425 000 eur, získal 667-tisíc eur, teda o 1 800 000 menej.

Podľa televízie Markíza spoločnosť, ktorá dala víťaznú ponuku iba sekundu pred ukončením elektronickej aukcie, sa volá Heneken a jej jediným majiteľom je 27-ročný Michal Hudoba zo Sliača, ktorý bol na spomínanej kandidátke SDKÚ. SŠHM zase riadi Eva Hrinková, ktorá bola vedúcou Úradu vlády SR, keď bol premiérom Mikuláš Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu