Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát kúpil platinové sitká drahšie ako predal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Platinové sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) predala firme bývalého kandidáta SDKÚ-DS za 667.000 eur, štát nakúpil postupne za viac ako milión eur. V elektronickej aukcii pritom bola vyhlasovacia cena stanovená na 80.000 eur. Uvádza to dnešné vydanie denníka Pravda s odvolaním sa na znalecký posudok, ktoré si dali hmotné rezervy vypracovať pred obchodom.

Podľa prepočtov denníka Slovensko po odrátaní nákladov na spracovanie sitiek, na predaji vzácneho kovu prerobilo 1,4 milióna eur. Tento výpočet pritom zohľadňoval aj údajne zoxidovanie sitiek, hoci niektorí chemickí experti túto možnosť vylúčili.

"Sú vysoko odolné voči oxidácii a ich životnosť je pri skladovaní v podstate nekonečná," vysvetlil Ján Híveš z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie na bratislavskej STU.

Sporným bol údajne aj spôsob, akým znalec dospel k hodnote sitiek. Hodnotu zliatiny malo totiž znížiť aj morálne opotrebenie či dostupnosť náhradných dielcov. "Pritom platinovo-ródiová zliatina vo forme sita žiadne náhradné dielce nemá a morálne opotrebenie profesor Híveš odmieta," konštatuje denník.

SŠHR predala 63.000 gramov sitiek s prímesou rhodia firme Heneken. Hoci inštitúcia pochybenie odmietala, jej predsedníčka Eva Hrinková informovala vládu o abdikovaní z funkcie. Tá ju následne napriek tomu odvolala a zastavila akékoľvek ďalšie obchody štátnych rezerv.

Podľa neoficiálnych informácií sa sitká v súčasnosti už nachádzajú v Anglicku. Túto informáciu preveruje aj polícia, ktorá už zaistila dokumentáciu, v ktorej figuruje aj spoločnosť z menovanej krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu