Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko získa od Švajčiarska podporu viac ako 35 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko získa zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu viac ako 35 miliónov eur. Na svojom zasadnutí vo štvrtok 27. októbra o tom rozhodol Národný monitorovací výbor pre Švajčiarsky finančný mechanizmus, ktorý schválil predloženie 14 žiadostí o nenávratný finančný príspevok Švajčiarskej konfederácie.

 "Celková suma rozličných subjektov zo Slovenska je viac ako 35 miliónov eur, čo predstavuje 55 percent finančných prostriedkov určených na Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce," uviedlo Informačné centrum Úradu vlády SR. Podporené projekty sú zamerané predovšetkým na výstavbu alebo dostavbu kanalizácií a čističiek odpadových vôd, na rozvoj cestovného ruchu a skvalitnenie poskytovania služieb v sociálnej oblasti a komunitných aktivitách v regióne východného Slovenska. V rámci rozvoja cestovného ruchu ide o popularizáciu banskej histórie Vihorlatských vrchov, realizáciu klastra v Slovenskom raji a turistiku spojenú s poznávaním jedinečnej vinohradníckej oblasti Tokaja.

"V oblasti skvalitnenia sociálnych služieb sa projekty zameriavajú predovšetkým na služby poskytované deťom a mladým ľuďom zo sociálne slabého prostredia alebo so zdravotným postihnutím. Dva projekty boli zadané priamo, a to projekt Ministerstva vnútra SR a Štátneho inštitútu pre odborné vzdelávanie," informovalo Informačné centrum Úradu vlády SR. Rezort vnútra pomocou finančných prostriedkov zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu rozšíri informačný systém Acheron určený na boj proti organizovanému zločinu. Projekt Štátneho inštitútu odborného vzdelávania je zas zameraný na prípravu mladých ľudí na profesie podľa požiadaviek trhu práce. Momentálne totiž podľa Informačného centra Úradu vlády SR na Slovensku začínajú chýbať absolventi odborných a učňovských škôl, ktorí by okrem všeobecného vzdelania ovládali po skončení školy aj rozličné odborné procesy priamo spojené s priemyselnou výrobou. Projekty, ako aj výšku prideleného nenávratného finančného príspevku, musí ešte schváliť Švajčiarska konfederácia. Po tomto kroku môžu začať žiadatelia peniaze čerpať a realizovať svoje projekty.

Pre Slovenskú republiku je celkom v rámci tohto mechanizmu určených 66 866 000 švajčiarskych frankov, čo je približne 54,7 milióna eur. Prostriedky môžeme čerpať až do roku 2017 a Slovenská republika pridáva k tejto sume spolufinancovania zo štátneho rozpočtu tak, aby sa podieľal na pomoci poskytnutej na schválené projekty pätnástimi percentami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu