Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Chodci pozor: Od 1. novembra má električka prednosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRTISLAVA - Novela cestného zákona prináša od 1. novembra pre chodcov povinnosť umožniť plynulý prejazd električiek na priechodoch pre chodcov.

Cieľom tejto zmeny je bezpečnosť a plynulosť premávky. Električka má v porovnaní s cestnými vozidlami výrazne dlhšiu brzdnú dráhu, ktorú odborníci stanovujú pri 40-kilometrovej rýchlosti od 45 do 55 metrov. Nehody mávajú často tragické následky najmä pre nepozornosť chodcov. Tí si neuvedomujú hmotnosť vozidla a jeho dlhú brzdnú dráhu a ani to, že vodič električky nemá okrem brzdenia možnosť zabrániť zrážke.

Náhlym vstupom na priechod pre chodcov ohrozujú nielen seba, ale aj cestujúcich v električke. "Pri použití núdzovej brzdy totiž môže dôjsť k pádu a zraneniu cestujúcich v električke. Uplatňovanie ustanovenia, samozrejme, neznamená, že vodiči električiek môžu byť menej opatrní a spoliehať sa na svoju prednosť pred chodcami. Na druhej strane, jednoznačnosť ustanovenia odstraňuje pochybnosti o prednosti električky pred chodcami na priechode cez koľajnice," zdôvodňuje riaditeľ divízie Elektrické dráhy Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., Vladimír Rafaj.

DPB pripravil informačnú kampaň, ktorou zabezpečí dlhodobé informovanie verejnosti o tomto ustanovení cestného zákona. Na zmenu upozorňuje na webe www.dpb.sk a pripravuje špeciálnu kampaň – distribúciu letákov na predajných miestach DPB, informačné plochy v interiéroch električiek, ktoré budú inštalované celoročne a špeciálne nálepky s piktogramom na všetkých dverách električiek.

Cieleným, priamym kontaktom na túto zmenu upozorňujú cestujúcich už v týchto dňoch pracovníčky callcentra DPB.

Zámerom DPB je v spolupráci s iniciatívou Lepšia doprava aj oslovenie magistrátu hlavného mesta, aby na priechodoch, ktorých sa to týka, zabezpečili dopravné značenie, prípadne viditeľné označenia. Lepšia doprava zároveň po dohode s DPB prispela k informovaniu obyvateľstva v širšom okolí Bratislavy.
Dnes o tom informovala hovorkyňa DPB, a. s., Agáta Staneková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu