Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Objektívna zodpovednosť prinúti vodičov dodržiavať pravidlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vláda dnes prerokuje novelu zákona o cestnej premávke, ktorá zavedie objektívnu zodpovednosť za dopravné priestupky. Ide o nástroj štátu, ktorý efektívne núti vodičov dodržiavať konkrétne pravidlá cestnej premávky.

Napríklad, aby nejazdili rýchlo, na červenú, prípadne nezaparkovali kdekoľvek. Tento nový inštitút znamená povinnosť držiteľa vozidla zabezpečiť dodržiavanie týchto pravidiel vodičom, ktorému vozidlo zveril. Za protiprávne konanie spáchané s jeho vozidlom bude totiž zodpovedný práve držiteľ vozidla, a to bez ohľadu na osobu vodiča.

Ministri sa budú venovať aj zlepšeniu mzdového ohodnotenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Ako vyplýva z návrhu právnej normy o ich minimálnych mzdových nárokoch, ich mzdy by od budúceho roka nemali klesnúť pod určitú hranicu. Návrh počíta so zvýšením miezd na úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe.

Zákon by pravdepodobne mal platiť od apríla 2012, pričom sa vzťahuje na všetky sestry a pôrodné asistentky bez ohľadu na druh zamestnávateľa. Vznikol ako reakcia na požiadavku petície sestier a pôrodných asistentiek, ktorú parlament prerokoval v júni.

Územie vojenských obvodov by malo byť v obmedzenom rozsahu dostupné verejnosti celkom bezplatne, a to bez povolenia na vstup. Vyplýva to z novely zákona o vojenských obvodoch, ktorá je na programe 72. schôdze. Táto zmena súvisí so zámerom ministerstva obrany otvoriť civilistom vojenské lesy v obvodoch Záhorie a Valaškovce.

Výrazné posilnenie práv odberateľov elektriny a plynu s dôrazom na ochranu zraniteľných odberateľov obsahuje návrh nového zákona o energetike. Ten ustanovuje napríklad možnosť zmeniť dodávateľa elektrickej energie a plynu počas troch týždňov bez poplatkov. Taktiež právo dostať konečné vyúčtovanie do šiestich týždňov po zmene dodávateľa, právo odberateľov na relevantné údaje o spotrebe elektriny a plynu, ako aj právo na informácie o spotrebiteľských právach uvedené na faktúrach a webových sídlach energetických podnikov.

Aplikácia tzv. tretieho energetického balíčka je obsahom návrhu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý budú mať dnes na stole členovia kabinetu. Pravidlá v ňom sú zamerané najmä na podporu liberalizácie trhu s elektrinou a plynom, zlepšenie práv spotrebiteľov, posilnenie právomoci a nezávislosti regulačných orgánov, ale aj na podporu solidarity regiónov a regionálnej spolupráce.

Energetický balíček obsahuje aj ustanovenia o vytvorení nezávislej európskej inštitúcie - Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky, ktorej hlavnou úlohou bude vytvárať rámec pre spoluprácu regulačných orgánov členských štátov Európskej únie.

Vláda by tiež mala prerokovať návrh na zvýšenie podielu SR na kapitále Rozvojovej banky Rady Európy (RBRE) o 7,579 milióna eur. Vďaka tomu by si Slovensko udržalo svoj doterajší hlasovací podiel 0,344 %. Aby však bola účasť SR na navýšení kapitálu platná, musí sa uskutočniť do konca tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu