Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Národnú pamiatku okupujú feťáci a bezdomovci

Zo sninského kaštieľa sa stáva ruina Zobraziť galériu (9)
Zo sninského kaštieľa sa stáva ruina (Zdroj: Ond)

SNINA – Mnohí z domácich neveria, že by sa ešte niekedy sninský kaštieľ zaskvel vo svojej plnej kráse. Úradníci z radnice naopak – sú presvedčení, že náležitosti okolo záchrany kaštieľa sa konečne začínajú hýbať pozitívnym smerom.

Už desaťročia chátrajúcu dominantu Sniny dala v roku 1781 postaviť majiteľka sninského panstva, vnučka Žigmunda Drugetha - Terézia van Dernáthová. Po jej smrti v roku 1799 predali jej piati synovia celý majetok, aj s ešte nedokončeným kaštieľom, podnikateľovi z Gemera – Jozefovi Rhollovi.

Od roku 1990 dochádzalo zmenou legislatívy aj k viacerým zmenám vlastníka. Na dôkladné rekonštrukcie doteraz neboli peniaze a to sa negatívne podpísalo pod technický stav bývalej mestskej dominanty. Súčasným vlastníkom kaštieľa je opätovne mesto, ktoré viackrát cez primátora deklarovalo, že pamiatku zachráni. Teraz v opustenom kaštieli ktorý je zároveň národnou kultúrou pamiatkou prebývajú bezdomovci a rôzni feťáci. 

Pred niekoľkými dňami sninská samospráva vyhodnotila druhú verejnú súťaž na dodávateľa stavebných prác obnovy kaštieľa. Komisia ponuky vyhodnotila a výsledky už oznámili firmám, ktoré sa súťaže zúčastnili. Podľa našej informácie, žiadna z firiem sa doteraz voči postupu a vyhodnoteniu tendra neohradila. Mestský úrad už odoslal dokumentáciu na kontrolu ministerstvu hospodárstva.

Dokedy sa ministerstvo hospodárstva oficiálne nevyjadrí k výsledkom tendra, dovtedy nebude radnica komentovať, kto sa stal víťazom súťaže. Ako nás informovala hovorkyňa sninskej radnice Zuzana Krupa: „Verejnosť budeme oficiálne informovať hneď, keď nám ministerstvo hospodárstva odobrí celý proces verejného obstarávania. Týmto krokom chceme predísť možným problémom. Cieľom je, aby sa práce na rekonštrukcii kaštieľa začali čo najskôr.“ Snina je vstupnou bránou do národného parku Poloniny. Je prioritným záujmom domácej samosprávy, aby turisti, ktorých do parku prichádzajú stále viac, našli ďalšie atrakcie aj priamo v meste. Po nedávnej komplexnej rekonštrukcii mestského námestia, bude záchrana rozpadávajúceho sa kaštieľa jednou z dôležitých úloh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu