Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mafiánske zoznamy prezradili, ako sa podsvetie zmenilo za 6 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nový zoznam údajných členov podsvetia, ktorý sa podaril získať aj Topkám, sa od svojho predchodcu poriadne líši. Pribudol počet aj verejnosti známych mien, ubudla "stará garda". Zväčšil sa počet mafiánskych skupín. Informácie o štyroch najznámejších vám prinášame.

Takáčovci

Skupinu založil začiatkom deväťdesiatych rokov Ján Takáč (†37), ktorý neskôr zahynul pri atentáte. Na pôvodných zoznamoch ich bolo len 13, za štyri roky však ich počet stúpol na 25. Zo starej "gardy" zostali len dve mená.

Prvým je Ľubomír K., považovaný za jedného z bossov skupiny. Po voľbách v roku 2006 sa vrhol na podnikanie a figuroval v dvoch spoločnostiach. Ako uviedlo Sme, spoločníci ho považujú za slušného človeka a jeho meno v zoznamoch ich nezaujíma.

Ďalší silný človek skupiny je údajne Ivo R. Bývalý blízky človek zavraždeného bossa Jozefa Svobodu (†50) prežil v roku 2004 bombový atentát v bratislavskom Ružinove. Z ťažkých zranení sa dostal, rovnako ako jeho dvaja ochrankári a podľa médií si obľúbil Francúzsko a má tam aj vinohrad.

Do zoznamu pribudli aj údajní strelci takáčovcov Patrik V. a Marián G. Obaja boli obžalovaní z atentátov na členov konkurencie Petra Havasiho a Karola Patasyho. Patrika vyšetrovali aj v súvislosti s výpalníctvom v Ružinove, Marián sa zas zviditeľnil v kontroverznej reportáži Markízy, ktorá ho opísala ako milého a slušného otca rodiny. Dostala za to miliónovú pokutu.

V zozname nechýbajú ani niekoľkí športovci. Napríklad tréner v gréckorímskom zápasení Karol L., ďalší bývalý zápasník Mário R., karatista Slávo B., či mladý hokejista Richard M.

Sýkorovci

Bratislavská skupina, pomenovaná po nebohom Miroslavovi Sýkorovi (†33), je v poslednom období v médiach často. V Pezinku sa prednedávnom začal megaproces s 11 jej členmi. Vinia ich zo zosnovania zločineckej skupiny a mnohých ďalších skutkov. Neskončili ani procesy, pojednávajúce o výpalníctve a bitke v bratislavskej krčme U Matúša.

Sýkorovci boli na predchádzajúcom zozname pomenovaní ako borbélyovci. Meno dostali po jednom z údajne najmocnejších ľudí podsvetia Františkovi B., ktorý je aj na novom zozname.

Hárok so sýkorkami je oveľa prehľadnejší ako ostatné. Je na ňom 74 mien, pri ktorých sú okrem osobných údajov uvedené aj prezývky. Nájdeme tu jedného z bossov Martina B. alias Rusa, ktorý je momentálne na úteku a vďaka tomu nestojí pred špecializovaym pezinským súdom. Rovnako aj ďalšieho mocného muža Ladislava B., prezývaného Dlhý.

V zozname figurujú aj bratia B. Jeden z nich, Róbert, prednedávnom spáchal vo väzení samovraždu, potom čo ho údajne opustila frajerka.

Na 32. mieste nájdeme aj Martina H., ktorého sa údajne chceli jeho kumpáni zbaviť a zakopať ho. Plány im však prekazila polícia a počas veľkej bratislavskej razie členov skupiny zadržala.

Jakšíkovci

Pribudlo aj jakšíkovcov. Z pôvodných šesťnástich členov na pôvodných zoznamoch ich počet stúpol na 21. Tiež sa obmenili, vypadlo až 11 mien. Skupina je pomenovaná po bratoch J., ktorí v 90. rokoch pracovali na polícii a neskoršie vlastnili sieť barov. aj oni spolupracovali s podnikateľom Svobodom.

Gang má v súčasnosti poriadne problémy s políciou. V máji zadržali osem jeho členov a obvilili ich z prania špinavých peňazí a násilných činov. V putách skončil aj jeden z expolicajtov, Libor J. S bratom Ivanom nechýba na zoznamoch.

Väčšina z ľudí, uvedených na zozname, sa podľa obchodného registra venuje podnikaniu.

Piťovci

Obávaná bratislavská skupina so sídlom v Lamači je pomenovaná podľa Juraja O., alias Piťa. Je známa tým, že jej členovia sa zvyknú prevážať na luxusných "géčkových" Mercedesoch. Skupinu dodnes z ničoho neobvinili, jej údajných členov však spájali s vraždou študenta Daniela Tupého (†21).

V zozname je aj Richard H., prezývaný Bejby, ktorého v roku 2009 obžalovali z Tupeho vraždy. Z ublíženia na zdraví a výtržníctva vinili aj Róberta J., alias Biznisa a Dávida V. Súd napokon údajných útočníkov oslobodil.

Na 18. mieste zoznamu piťovcov nachádzame Mikuláša P. Ten mal v roku 2001 v bratislavskom Irish Pube zastreliť dvoch ľudí a jedného zraniť. Súd mu vymeral 14 rokov, ale keďže svedkovia zmenili výpoveď, bratislavský krajský súd ho napokon oslobodil.

Pri konci zoznamu sa objavil aj znamy podnikateľ Marián K., ktorý sa zviditeľnil takzvaným bojom o Markízu na konci 90. rokov. Bol aj v pôvodnej, "Spišiakovej verzii," ale medzi borbélyovcami.

Mafiánske zoznamy prezradili, ako
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu