Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obávaných väzňov vypočúvali kvôli sýkorovcom, boss Černák prekvapil

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA/ILAVA – Traja obávaní muži odsúdení na doživotie mali dnes vypovedať pred senátom špecializovaného súdu, ktorý sa špeciálne kvôli tomu konal v ilavskej väznici. Bývalý slovenský boss Mikuláš Černák, šéf východoslovenskej mafie Branislav Adamčo a jeden zo strojcov krvavej väzenskej vzbury v Leopoldove Miloš Uriga mali prezradiť, čo vedia o sýkorovcoch.

Trojica mužov si v najstráženejšej slovenskej väznici odpykáva doživotné tresty, preto sa pojednávanie konalo v Ilave. Černák sa rozhodol, že vypovedať nebude. Senátu povedal, že žiadneho zo sýkorovcov nepozná a nevie ani nič o ich zločinoch. Bol vraj "kontaktovaný, ako vo veci vypovedať," ale nespraví to. 

Podľa Adamčovej výpovede mal Uriga pôsobiť ako utajený svedok. S obvinenými sýkorovcami mal komunikovať cez väzenské okná a vyprovokovať ich, aby rozprávali o trestnej činnosti. Ako dodal, Urigova výpoveď nemá odhaliť trestnú činnosť, ale za všetkým je konflikt Černáka s niektorými členmi skupiny sýkorovcov.
 
Zdôraznil, že Uriga klame a svojou výpoveďou si má prilepšiť pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Uriga má podľa neho odsedených 23 rokov a svojou výpoveďou si chce pomôcť k podmienečnému prepusteniu na slobodu.
 
Uriga poprel, že by inštrukcie o tom, ako má vypovedať, dostával od Černáka a údajne ani nevie, prečo mal dnes v kauze sýkorovcov vypovedať. Povedal tiež, že jeho podmienečné prepustenie na slobodu je vylúčené. Súhlasil však, že si vypočuje zvukové záznamy a pokiaľ bude vedieť, identifikuje na nich hlasy.  
 
Podľa hovorkyne Špecializovaného trestného súdu Kataríny Kudjákovej je popoludní na programe prehratie zvukových záznamov a následné vypočutie obžalovaných a svedkov k týmto zvukovým záznamom. Nahrávky tvorí spolu 21 súborov v celkovej dĺžke tri hodiny. Zvukové záznamy mali údajne vzniknúť pomocou informačných technických prostriedkov umiestnených v celách obvinených. Pojednávanie v kauze sýkorovcov bude pokračovať v utorok v Pezinku. 
 
Vo februári 2009 spustili policajti akciu, pri ktorej chceli zadržať 11 údajných sýkorovcov. Podarilo sa im nájsť desať mužov, z ktorých deväť skončilo vo väzbe. Jedného z bossov gangu Martina Bihariho sa vtedy neporadilo chytiť a doteraz ani vypátrať. Obžaloba je podaná za 16 skutkov, z toho 12 spáchaných zločineckou skupinou. Väčšine obžalovaných hrozia tresty odňatia slobody od 20 do 25 rokov väzenia alebo na doživotie. Obvinení sú stíhaní za zosnovanie zločineckej skupiny, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu