Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku sa môžte naučiť už aj po fínsky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku už možno študovať fínčinu. Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (FiF UK) ponúkla od tohto akademického roka svojim poslucháčom nový študijný program fínsky jazyk a kultúru v kombinácii v študijnom odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo.

„Záujem o tento jazyk a kultúru sme mohli pozorovať pri ponuke kurzov fínskeho jazyka a kultúry ako voliteľných predmetov v rámci študijných programov hungarológie a maďarského jazyka na našej fakulte,“ odôvodnila vznik nového programu prodekanka FiF UK Gabriela Lubelcová.

Fínčinu ako jazykovú špecializáciu otvorila fakulta v štyroch študijných programoch - v kombinácii s anglickým, maďarským, nemeckým a slovenským jazykom. Do prvého ročníka prijali 18 študentov. Po päť poslucháčov študuje fínčinu v kombinácii s angličtinou, nemčinou a slovenčinou, ďalší traja sa učia po fínsky v kombinácii s maďarčinou. Podľa prodekanky Lubelcovej bol pri prijímačkach najväčší záujem o kombináciu s angličtinou.

Štúdium fínčiny zahŕňa nielen teoretickú a metodologickú prípravu v oblasti teórie prekladu, ale aj tréning praktických prekladateľských a tlmočníckych zručností v ich aplikácii v jazykovej špecializácii. Súčasťou štúdia je aj budovanie poznatkov o reáliách, kultúre a dejinách Fínska, kultúrnych a jazykových špecifikách. Na výučbe sa podieľajú skúsení pedagógovia z Katedry maďarského jazyka a kultúry FiF UK, posilnení zahraničnými lektormi.

V ponuke unikátnych jazykových štúdií chce fakulta pokračovať aj v ďalšom akademickom roku 2012/2013. K japončine a čínštine, ktoré začala otvárať v nedávnych rokoch, pribudnú aj kórejské štúdiá. Novým programom budú aj stredoeurópske štúdiá, ktorých výučba bude v anglickom jazyku, informovala agentúru SITA Andrea Kučerová z Univerzity Komenského v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu