Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Petržalskí neplatiči dostanú generálny pardon, na žilinských pošlú exekútorov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mestská časť Bratislava-Petržalka odpustí nájomcom obecných bytov poplatky z omeškania úhrady nájomného a služieb spojených s užívaním bytu. Rozhodli o tom poslanci miestneho zastupiteľstva na svojom utorkovom rokovaní. Informovala o tom tlačová tajomníčka Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka Mária Grebeňová-Laczová.

S takýmto riešením nedoplatkov na nájomnom má najväčšia bratislavská mestská časť podľa nej dobré skúsenosti už z roku 1999. "Bytovému podniku Petržalka vtedy občania doplatili nájomné celkovo vo výške viac ako 227.000 eur a v roku 2006 až takmer 400.000 eur," vymenovala Grebeňová-Laczová. Možnosť odpustenia penále tak podľa nej motivovala dlžníkov dodatočne uhradiť nájomné a výrazne klesla výška dlhu voči miestnemu bytovému podniku.

K 31. júlu tohto roku podľa Grebeňovej-Laczovej eviduje mestská časť Bratislava-Petržalka u obecných bytov pohľadávku na nájomnom a službách spojených s užívaním bytu vo výške 2.509.193 eur. "Odpustenie penále nebude však dlžníkom priznané automaticky. Nájomca obecného bytu musí o odpustenie požiadať písomne a musí mať uhradenú istinu celej pohľadávky," doplnila tlačová tajomníčka.

Podľa jej slov ak už je prípad neplatiča na súde, alebo sa začalo exekučné konanie, musí dlžník uhradiť aj trovy, ktoré sú s tým spojené. "Generálny pardon sa bude týkať tých nájomníkov, ktorí uhradili alebo uhradia celú istinu pohľadávky najneskôr do 31. januára 2012," dodala Grebeňová-Laczová.

Zároveň sa však táto pomoc nevzťahuje na tých ľudí, ktorým už mestská časť v minulosti v rámci tzv. „generálneho pardonu“ poplatky odpustila.

Žilina naopak dlžníkov za odvoz a likvidáciu odpadu začala dávať na exekúciu. Nezaplatené poplatky za odvoz komunálneho odpadu u podnikateľov chce vyriešiť zverejňovaním neplatičov a exekúciou do konca novembra, ostatní prídu na rad až budúci rok. Podľa žilinského primátora Igora Chomu 22-eurovú sadzbu za odpad neplatí až pätina Žilinčanov. Do budúceho roka chce preto mesto zvážiť aj zvýšenie poplatku, o koľko, primátor zatiaľ neuviedol. Okrem toho, že peniaze z výberu poplatkov i za uloženie odpadu na skládke v mestskej časti nestačia na vykrytie nákladov, mesto chce prípadným zvýšením poplatkov kompenzovať aj hroziaci trojmiliónový výpadok príjmu z výnosov z daní.

V systéme spoplatnenia odvozu komunálneho odpadu plánuje mesto zjednodušiť evidenciu pre zdravotne ťažko postihnutých Žilinčanov a tiež spresniť a rozšíriť úľavy pre ľudí pracujúcich či študujúcich mimo Žiliny. „Nie je fér, aby ľudia, ktorí majú v Žiline prechodné bydlisko a poplatky za odpad riadne platia aj v mieste trvalého bydliska, aby platili túto daň dvakrát,“ dodal Choma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu