Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z korupcie obvinili aj exporadcu Nicholsonovej

Lucia Nicholsonová Zobraziť galériu (2)
Lucia Nicholsonová

BRATISLAVA – Polícia zadržala šesť osôb, podozrivých z machinácií s eurofondami na podporu zamestnanosti v regiónoch. Tri z nich obvinila, je medzi nimi aj bývalý poradca štátnej tajomníčky ministerstva práce Lucie Nicholsonovej pre štrukturálne fondy T. R.

Trojica obvinených si podľa ministra vnútra Daniela Lipšica vypýtala od žiadateľov o príspevok z eurofondov 30-percentnú províziu za to, že im vybavia schválenie dotácie celkovo v sume 1,098 milióna eur prostredníctvom Sociálnej implementačnej agentúry (SIA). „Následne mali úspešní žiadatelia podpísať konzultačné zmluvy s určenými spoločnosťami, cez ktoré sa odleje 30-pecentný úplatok,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic.

Pracovníci SIA sú zatiaľ vo vyšetrovaní len v pozícii svedkov, dnes však ministerstvo rozviazalo pracovný pomer s generálnym riaditeľom SIA Vojtechom Kiššom. Obvineným hrozí za korupciu maximálne trojročné väzenie. Minister vnútra Daniel Lipšic nevylúčil, že polícia rozšíri rozsah ich obvinení ako aj okruh obvinených osôb. Polícia zadržala podozrivých počas akcie v utorok a stredu tento týždeň. Vykonala domové prehliadky aj prehliadky iných priestorov.

Nicholsonová hovorí, že na nekalé praktiky, najmä na pôde SIA, ju začali upozorňovať koncom minulého roka anonymné e-maily. Podozrenia sa týkali troch výziev, ktoré vyhlásila SIA koncom septembra 2010 v celkovom objeme 30 miliónov eur.

„Išlo o výzvy zamerané na podporu vytvárania nových pracovných miest v troch regiónoch – Banská Bystrica, Prešov a Košice,“ uviedla Nicholsonová. Ani v jednom z podozrivých prípadov však SIA nestihla uzatvoriť zmluvy. Rezort práce sa preto rozhodol zrušiť všetky tri výzvy a peniaze z nich presunúť do národného projektu, ktorý bude zameraný na rovnaký cieľ ako zrušené výzvy.

Nicholsonová si nechala radiť od jedného z obvinených od 21. júla do konca septembra 2010. „Je to človek, ktorý sa dlhodobo pohyboval v prostredí štrukturálnych fondov, ktorý dokonca v minulosti pracoval na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny v prostredí štrukturálnych fondov a na ktorého som mala tie najlepšie referencie,“ uviedla štátna tajomníčka. Dohodu o spolupráci s ním rozviazala po tom, čo sa objavili podozrenia, že mohol manipulovať výber úspešných projektov.

„Podľa toho, čo viem od polície, sa však údajného trestného činu dopustil 14. apríla 2011, to znamená niekoľko mesiacov po tom, teda nebolo to v čase, keď pôsobil na ministerstve ako môj poradca,“ dodala Nicholsonová.

Minister vnútra ako aj štátna tajomníčka rezortu práce vyzvali podnikateľov, ktorí žiadajú o eurofondy, aby sa nebáli obrátiť na políciu, ak sa stretnú s korupciou. „Lakmusový papierik boja proti korupcii je, či sa reálne odhaľujú a stíhajú korupčné trestné činy, ktoré sa dejú v súčasnosti. Heslo padni komu padni platí a musí platiť,“ vyhlásil Lipšic. Nicholsonová vníma ako paradox, že si sprostredkovatelia pýtali úplatok práve pri troch uvedených výzvach.

„Objem peňazí, ktorý bol na to vyčlenený, prevyšoval rozpočty jednotlivých projektov. V rámci Košíc a Prešova by prakticky akýkoľvek zmysluplný projekt, ktorý by spĺňal základné kritériá, bol z toho balíka podoprený,“ vysvetlila Nicholsonová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu