Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko je priam spútané pavučinou korupcie, tvrdí Radičová

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Korupcia je chobotnica, pavučina, ktorou je nielen Slovenská republika priam spútana a omotaná, tvrdí premiérka Iveta Radičová. Pripomenula prieskum agentúry MVK pre Transparency International Slovensko. V ňom sa respondenti vyjadrili, že každá štvrtá domácnosť, ktorá mala skúsenosť s korupciou, ju mala v oblasti zdravotníctva, kde ich žiadali o úplatok.

Nasledovali pozemkové úrady, úrady vydávajúce potvrdenia a povolenia a súdy. Táto tzv. malá korupcia je podľa Radičovej stále veľmi rozsiahla a preto vláda bude pokračovať v prijímaní ďalších systémových protikorupčných opatrení. „Bez systémových opatrení, spoliehať sa len na individuálnu zmenu, keď sa to stalo pomaly systémovým prvkom v tejto krajine, by bolo naivné,“ konštatovala Radičová na tlačovej besede po rokovaní vlády. Už bol zriadený centrálny vestník verejného obstarávania, zverejňovanie zmlúv, elektronické aukcie, zmeny v súdnictve či protikuropčné linky na úrade vlády a vo viacerých rezortoch.

Slovensko už prostredníctvom úradu vlády aj podpísalo dohodu o zriadení medzinárodnej protikorupčnej akadémie vo Viedni, pričom pre nás nadobudol dokument platnosť v máji. Vláda dnes schvália ďalší plán boja proti korupcii. „Ak bol rok 2010 prelomový v protikorupčnom úsilí, tak ja pevne verím, že rok 2011 môže byť prelomový v reálnom zlepšovaní, v pocitoch a hodnotení občanov, svojich zážitkov s korupčným správaním sa,“ myslí si premiérka.

Minister vnútra Daniel Lipšic ubezpečuje, že vyšetrovanie korupcie sa nezastaví ani pred dverami ministerstiev. Súčasná vláda podľa neho nemá a nebude mať tendenciu korupčné kauzy zľahčovať alebo obhajovať – naopak, bude ich odhaľovať a páchateľov stíhať. „Je to oveľa menšia dráma stíhať korupčné prípady bývalých vlád,“ vyhlásil Lipšic a ako dodal, „ten lakmusový papierik je skutočný vtedy, keď je vláda odhodlaná stíhať aj prípady, ktoré sa stanú za jej funkčného obdobia“. Podľa ministra každý - bez ohľadu na svoje postavenie alebo vplyv - ak poruší zákon, bude čeliť zodpovednosti. Policajné útvary boja proti korupcii a organizovanému zločinu majú rozviazané ruky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu