Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V korupčnej kauze je namočený exveľvyslanec aj Radičovej poradca!

Nedostavaný štadión v Osrblí
Nedostavaný štadión v Osrblí

BRATISLAVA - Na poriadny škandál sa mení úplatkárska kauza okolo štadióna v Osrblí. Na konci júla chytili pri preberaní 30-tisícového úplatku tri osoby. Podľa polície išlo o 10 percent z pridelenej dotácie na na dostavbu národného športového biatlonového areálu. Šokujúce je, že peniaze mal sprostredkovať exveľvyslanec Igor Liška a úplatkárov chytili vo firme premiérkinho poradcu Martina Novotného!

Liška bol za éry ministra zahraničia Eduarda Kukana riaditeľom diplomatického protokolu, uviedlo sme.sk, ktoré o prípade informovalo. Pôsobil aj na ambasáde v Grécku. Veľvyslancom sa údajne stal v roku 2005.

Hovorkyňa pezinského špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková potvrdila, že Lišku vzal súd do väzby 31. júla. "Dôvodmi väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti," povedala. Muža obvinili z nepriamej korupcie spolupáchateľstvom.

Do kauzy Osrblie bol podľa sme.sk zapletený aj bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej. K preberaniu megaúplatku totiž malo dôjsť práve vo firme experta pre hospodárstvo Martina Novotného Via Europe.

Premiérka už Novotného odvolala z funkcie. „Predsedníčka vlády SR bola o priebehu vyšetrovania informovaná. Prebiehalo a prebieha v súčinnosti s Úradom vlády SR. Martin Novotný bol externým poradcom, ktorého premiérka odvolala z funkcie z dôvodu straty dôvery," povedal hovorca premiérky Rado Baťo.

Polícii sa ho údajne nepodarilo vypočuť, lebo je na dovolenke v zahraničí. Novotný nefiguruje medzi trojicou obvinených, o ktorých informoval minister vnútra Daniel Lipšic 

Prestavba a rekonštrukcia športového areálu v Osrblí, kde sa v roku 2012 majú uskutočniť Majstrovstvá Európy v biatlone, sa v dôsledku kauzy nebude financovať zo štátnych prostriedkov. Pôvodne malo ísť na tento účel 1,6 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu