Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vinohrady n. Váhom ohrozuje zosuv, obec žiada o pomoc armádu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

VINOHRADY NAD VÁHOM - Zosuv svahu ohrozuje cestu aj dva domy vo Vinohradoch nad Váhom v okrese Galanta. Vytrvalé dažde ešte zhoršili situáciu v obci, kde už pred mesiacom vyhlásili mimoriadny stav.

Obec už celkom uzavrela premávku na ceste, z ktorej sa už meter zosunul. Voda vážne ohrozuje aj jeden rodinný dom rodiny Nagyovej, odhalené sú už aj základy domu.

„Nebezpečenstvo sa stále zväčšuje, je len otázka času, kedy sa niečo môže stať. Situácia je naozaj vážna. Už sme požiadali o pomoc armádu. Dnes sa tu boli pozrieť aj z vojenského útvaru v Seredi. Žiaľ, technika sa na najkritickejšie úseky zatiaľ nevie dostať,“ uviedla starostka Eva Hanusová.

Na mieste sú už aj pracovníci firmy, ktorá by mala od piatka začať spevňovať nebezpečný svah a základy ohrozeného domu mikropilotážou. Armáda by mala poskytnúť techniku aspoň na výrub porastu.

Naďalej trvá aj uzávera cesty v lokalite Kamenica, kde sú podľa starostky viaceré inžinierske siete, ktoré by mohol zosúvajúci sa svah poškodiť. „Zakázaním prejazdu áut chceme zabezpečiť, aby sa cesta a jej podložie namáhali menej a nedochádzalo tak k jej deštrukcii,“ vysvetlila.

Obavy vyvoláva aj predpoveď počasia. „Pršalo nám celý deň včera aj dnes. Predpoveď počasia hovorí o ďalších vytrvalých zrážkach. Predpovede sledujeme veľmi pozorne a s obavami, ale dážď zastaviť nedokážeme,“ dodala starostka.

Vojaci už pomáhajú v mestskej časti Žiaru nad Hronom – Šášovskom Podhradí pri odstraňovaní nánosov bahna a iných nečistôt. „Vojakov sme na miesto vyslali okamžite, ako to bolo možné. Zajtra ich počet ešte posilníme,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Bahno podľa viceprimátora Petra Antala zaplavilo až dve tretiny mestskej časti. V piatok by malo na mieste pomáhať 22 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu