Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smršť zhadzovala strechy aj stĺpy, blesk spôsobil požiar!

Zásah hasičov v Čadci Zobraziť galériu (4)
Zásah hasičov v Čadci

BRATISLAVA - Búrky, ktorá v noci vyčíňali na veľkej časti Slovenska, lámali a vyvracali stromy, strechy, aj elektrické vedenia. Hasiči mali plné ruky práce, vytopilo niekoľko budov, po zásahu blesku horelo a hrozia ďalšie lokálne povodne.

Zasiahli aj vaše mesto búrky? Pošlite nám fotky a videá na tipy@topky.sk.


Búrka sa prehnala Hnileckou dolinou na východe krajiny. Vyvracala stromy a na niektorých miestach poškodila elektrické vedenie. „Najhoršia situácia bola (...) v úseku od Mlynkov po obec Hnilec. Búrka tu vyvrátila stromy a chlapi zasahovali v daždi až do pol šiestej. Na jednom mieste bolo poškodené aj elektrické vedenie,“ informoval dôstojník spišskonovoveských hasičov Ivan Krkoška.

"Volali sme aj elektrikárov, lebo na viacerých miestach bolo poškodené elektrické vedenie,“ dodal  Zoltán Árvay z operačného strediska hasičov v Rožňave. Ako priblížil Jozef Hudák z HaZZ v Košiciach, výjazdy mali aj do okresov Dobšiná, Veľké Kapušany a Gelnica.

Silná nočná búrka zasiahla aj podtatranskú oblasť. Vyvracala stromy a zaplavovala suterény rodinných domov. Člen HaZZ v Poprade Maroš Pisarčík uviedol, že v noci zasahovali na desiatich miestach. „Ešte stále sa pracuje na odstránení nalomeného stromu medzi Vernárom a Hranovnicou a momentálne čerpáme vodu aj zo zaplavených pivníc v Tatranskej Lomnici a Gánovciach,“ priblížil. Zaplavené suterény rodinných domov boli aj v obciach Kišovce a Švábovce. Na sídlisku Juh v Poprade zaplavilo autá na parkovisku. 

Medzi Hranovnicou a Vernárom popadalo niekoľko stromov, cesta bola na niekoľko hodín uzavretá. Takmer všetky stromy by už mali byť odstránené. Na niekoľko hodín bola neprejazdná aj cesta medzi Hranovnicou a Spišským Bystrím.

V Kežmarskom okrese museli v noci nadnes zasahovať vo Veľkej Lomnici a Žakovciach, kde starostka vyhlásila aj 3. stupeň povodňovej aktivity a v Spišskej Belej, kde vytopilo liehovar a voda ohrozila aj rodinný dom. Vo všetkých prípadoch išlo podľa operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Romana Hovaňáka o zatopenie suterénov rodinných domov.

Problémy robí aj Ľubický potok v Kežmarku, ktorý zatopil niekoľko domov v mestskej časti Trhovište. Hasiči tam doposiaľ nezasahovali, pretože najprv musí voda opadnúť. Potok sa nevybrežil a nebola nutná ani evakuácia ľudí.

Poriadne problémy nastali v Čadci. Veterná smršť s prívalovým dažďom a krupobitím poškodila pravostrannú hrádzu rieky Kysuca v oblasti centrálnej mestskej zóny, autá, budovy, časti striech, ploty a zdevastovala mobiliár v centre mesta. Informovala o tom poradkyňa primátora Silvia Cisáriková.

Hasiči čerpali vodu zo zatopených pivníc na Palárikovej a Pribinovej ulici. Pomoc potrebovali na Májovej a Moyzesovej ulici.

V Žilinskom kraji sa zasahovalo aj v Kotešovej, Veľkom Rovnom, Dlhom Poli. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov, nalomených konárov a spadnutých stĺpov. Silné búrky očakávajú metrorológovia aj dnes, ohrozia celé Slovensko.

Hasiči v Nitrianskom kraji mali od utorňajšieho večera do dnešného rána plné ruky práce. Večer hasili požiar transformátora v obci Vinodol, do ktorého udrel blesk. „Nastal skrat, vo viacerých domácnostiach poškodilo elektrické spotrebiče,“ informoval ich krajský hovorca Viliam Pánsky. Za noc mali hasiči v kraji aj 13 výjazdov k popadaným stromom na cestách. Odstraňovali ich v okresoch Zlaté Moravce, Nitra, Topoľčany a Levice.
 
V priebehu utorka museli odstraňovať strom vo Vrábľoch, ktorý spadol v centre mesta na auto. Ďalšie stromy blokovali cesty v Topoľčanoch, v Nitre – Mlynárciach, vo Svätoplukove pri Nitre a v Radošine v okrese Topoľčany. Veterná smršť v noci z pondelka na utorok sa postarala hasičom o prácu celkovo 21-krát. 
 
Najviac zásahov – po osem – mali v okresoch Levice a Komárno, v okrese Nové Zámky mali štyri výjazdy a v okrese Nitra jeden. Najväčšie škody smršť napáchala v obci Veľké Ludince v Levickom okrese, kde vietor strhával strechy a škridle z domov, zhadzoval stromy a poškodil elektrické vedenie.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu