Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Blesk zasiahol chlapca, v Česku je bez prúdu 2000 domácností

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HRADEC KRÁLOVÉ/PARDUBICE - Pri búrke v noci na dnes zasiahol blesk šestnásťročného mladíka. Blesk do neho zrejme udrel vo chvíli, keď zatváral okno. Mladík našťastie vyviazol bez popálenín a iného zranenia. Búrka spôsobila desiatky porúch na elektrických vedeniach. Dnes ráno bolo v Česku bez prúdu asi 2000 domácností.

Mladík zasiahnutý úderom blesku bol po príchode záchranárov v šoku a na nič si nepamätal. Záchranára zavolala jeho babička, k udalosti došlo v Černé u Bohdanče pri Pardubiciach. "Úder blesku ho mal údajne odhodiť od okna. Bol otrasený. Previezli sme ho do pardubickej nemocnice. Vyšetrenie EKG u neho dopadlo v poriadku," povedala hovorkyňa pardubických záchranárov Helena Škuligová.

Hasiči na východe Čiech zasahovali hlavne kvôli popadaným stromom. Energetici v noci evidovali 14 porúch a asi 40 krátkodobých výpadkov na vedeniach vysokého napätia. Výpadkov na nízkom napätí boli desiatky. "Dnes ráno bolo na vysokých napätiach ešte osem porúch. Počas dňa by mali byť všetky odstránené," povedala regionálna hovorkyňa firmy ČEZ Šárka Beránková. Ako dodala, poruchy na nízkom napätí ľudia v mnohých prípadoch nahlasujú až teraz.

Bez prúdu boli dnes ráno hlavne domácnosti na dedinách. Žiadne väčšie mesto od dodávok odrezané nebolo. Podľa hovorkyne by mali dodávku do väčšiny z asi 2000 domácností obnoviť ešte počas dopoludnia.

Búrka podľa energetikov prešla cez východné Čechy v troch vlnách. Prvá vlna prišla v stredu okolo 21:30, ďalšie dve dnes v 01:30 a okolo 04:00. "Búrka išla pásom smerom od Vysočiny cez Pardubicko a Hradecko na Náchodsko," popísala Beránková najviac zasiahnuté lokality.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu