Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko je potravinová stoka únie, tvrdia hydinári

BRATISLAVA - Hypermarkety na Slovensku predávajú nekvalitné výrobky z hydiny aj napriek tomu, že Štátna veterinárna a potravinová správa ich už dávno označila za nevyhovujúce. Navyše vo fastfoodoch a jedálňach sa kontroly takmer nevykonávajú. "Slovensko je stoka Európskej únie, čo sa týka potravín," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede člen predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Karol Ponesz.

"Ten istý tovar, ktorý štátne orgány dali príkaz stiahnuť, je opätovne predávaný," konštatoval na besede Ľubomír Urban z ÚHS. Príkazy nedodržiavajú najmä veľké zahraničné reťazce.

Podľa prezidenta ÚHS Daniela Molnára napríklad francúzske kurča, ktoré obchodníci mali prestať ponúkať kupujúcim už v máji, sa dodnes predáva v obchodných domoch Kaufland, Hypernova i Tesco. Podľa výsledkov kontroly štátneho orgánu sa pritom na kurčatách nachádzali pomliaždeniny, otvorené zlomeniny, chýbal v nich žlčník alebo kusy kože.

"Je to výsmech obchodných reťazcov voči štátu a obyvateľom," myslí si Molnár. Ako dodal, v týchto reťazcoch dochádza k opätovnému porušovaniu zákona. To je podľa jeho slov arogancia, ktorú si odskáču občania. Nekvalitné kurčatá sú však problémom len zahraničných obchodov. "U domácich obchodných reťazcov sme sa s tým nestretli," dodal Molnár. V súčasnosti prebieha voči obchodným reťazcom správne konanie.

Ponesz upozornil aj na problém v gastrosegmente. Ako tvrdí, v jedálňach a vo fastfoodoch sa kontroly mäsa takmer nekonajú. "Dajme si otázku, čo tam asi jeme?" pýta sa Ponesz. Na Slovensku sú podľa neho len traja originálni domáci výrobcovia hydiny, čo tvorí asi päť percent objemu. Väčšina produktov pochádza z Poľska či Brazílie. "Zahraničné mäso je kupované v zahraničí a bez dokladov, to už má vplyv aj na ekonomiku Slovenska a zamestnanosť," uviedol Ponesz.

Na Slovensku to podľa neho funguje tak, že keď si ktokoľvek kúpi brazílske kurča, už je považované za slovenské. "Keď si to tak dáme dokopy, tak my jeme to, čo iní nechcú," konštatoval. Únia hydinárov by preto privítala, keby sa aj na Slovensku začali označovať výrobky. Slovenské hydinové produkty sú podľa nich kvalitnejšie.

Ako zdôraznil Urban, slovenskí výrobcovia vyrábajú výlučne kurčatá najvyššej kategórie A, kým zo zahraničia k nám prichádzajú béčkové či céčkové produkty. To si však bežný spotrebiteľ nevšimne, pretože ten sleduje najmä cenu výrobku. "Ja vám garantujem, že tie ceny sú adekvátne tomu, čo sa ponúka," uzavrel Ponesz na margo lacných nekvalitných tovarov zo zahraničia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu