Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Košiciach zachránili život onkologicky chorej matky i jej dieťaťa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Košickým lekárom sa podarilo zachrániť život onkologicky chorého 16-ročného dievčaťa a jeho dieťaťa. Pod tento úspech sa podpísali odborníci z Detskej fakultnej nemocnice (DFN) a gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura.

Ako dnes informoval riaditeľ DFN a neonatológ Peter Krcho, boj sa začal na jar a trval niekoľko týždňov. Ako uviedol, prípad bol zvláštny nielen tým, že šlo o veľmi mladú rodičku, ale aj tým, že pri vyšetreniach lekári zistili, že trpí onkologickým ochorením - zriedkavým druhom leukémie. Lekári sa snažili o záchranu života mamičky i dieťaťa. Náročná, niekoľkomesačná liečba stála celkovo 26 796 eur.
 

"Mamička už nie je v bezprostrednom ohrození života a jej zdravotný stav je stabilizovaný. V spolupráci s pôrodníkmi, onkológmi a hematológmi sme ju pripravili na pôrod cisárskym rezom,“ povedal Krcho.

Chlapček sa narodil s pôrodnou hmotnosťou 1180 gramov a museli ho pre zdravotné komplikácie hospitalizovať na oddelení neonatológie. "Po takmer troch mesiacoch je bez následkov a v súčasnosti už v domácej starostlivosti, no ďalej ho sledujeme,“ uviedol Krcho.

Intenzívnu onkologickú liečbu mladej matky ukončia lekári v polovici júla. Potom budú pokračovať v ambulantnej liečbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu