Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boj o ceny energií: Príde ďalšie zdražovanie!

Ľubomír Jahnátek pripustil zdražovanie
Ľubomír Jahnátek pripustil zdražovanie

BRATISLAVA - V januári nás čaká ďalšie zdražovanie energií! Šéf hospodárstva Ľubomír Jahnátek varuje, že jeden z monopolov sa pokúša presadiť zvýšenie cien až o pätinu. V boji s plynármi, energetikmi a vodármi preto pritvrdil. Chystá sa zasiahnuť do právomoci ľudí z regulačného úradu. Tým sa to nepáči, boja sa, že budú pod politickým tlakom Ficovlády.

O cenách energií rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Vláda tvrdí, že často nie je jasné, na základe akých prepočtov. Návrh zmien preto posúdi aj ministerstvo hospodárstva. Ak nebude s rozhodnutím úradu spokojné, ľudí z regulačnej rady jednoducho vymení. „To je princíp podnikania. Keď manažéri neplnia svoje poslanie, musia byť odvolaní,“ argumentuje Jahnátek. Podľa predsedu úradu Karola Dvoráka prídu o nezávislosť a budú vystavení „neprimeranému politickému tlaku“.

Od nového roka hrozí ďalšie zdražovanie energií, a to až o 20 percent! „Nebudem teraz predbiehať, ale sú také pokusy.“ Minister Jahnátek odmietol prezradiť ďalšie podrobnosti. Podľa informácií Nového Času by mohlo ísť o elektrinu.

Vláda ťahá za kratší koniec
Vláda nie je spokojná s prácou regulačného úradu. Sám premiér Robert Fico dlhodobo tlačí na zníženie cien. Nedarí sa mu, od začiatku mesiaca zdražel napríklad plyn. Podľa prepočtov ministerstva hospodárstva neodôvodnene. Z čoho vychádzajú však nie je známe, Jahnátek to stále tají.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu