Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štát chce tvrdo regulovať ceny

Ľubomír Jahnátek vytiahol na monopoly novú zbraň - ceny bude regulovať štát.
Ľubomír Jahnátek vytiahol na monopoly novú zbraň - ceny bude regulovať štát.

BRATISLAVA - Vláda má záujem regulovať ceny energií, ako sa len dá. Po neúspešných rokovaniach s monopolmi minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek vytasil zbraň najsilnejšieho kalibru.

Jeho rezort pripravil novelu, podľa ktorej bude musieť Regulačný úrad od januára posielať ceny na schválenie samotnému ministerstvu. Takýmto spôsobom vláda zasiahne do práce dosiaľ nezávislého úradu. Zrejme je to však jediná možnosť, ktorá Ficovi zostala, ako tlačiť ceny smerom dolu, čo pôvodne nasľuboval. Ministerstvo hospodárstva tak bude mať pod drobnohľadom to, či si monopoly oprávnene nárokujú ceny a vyhradzuje si aj možnosť vyjadriť sa k nim. Podnikom sa potom doručí prípadné nesúhlasné stanovisko. Čo sa stane potom, nik nevie.

Fico sa kedysi vyhrážal dodatočným zdaňovaním zárobkov monopolov, čo však minister financií vylučuje. Posilnia sa naoko aj právomoci Regulačného úradu, ktorý bude môcť okrem iného kontrolovať nákupnú cenu plynu či cenu distribuovanej elektriny, ale aj vody a tepla. „Toto opatrenie navrhujeme uplatňovať dovtedy, kým na slovenskom trhu nebude vytvorené dostatočne konkurenčné prostredie,“ trvá na svojom rezort hospodárstva.

NOVÍ REGULÁTORI


Ceny elektriny, vody a plynu už možno budú regulovať noví úradníci. Platnosť zákona navrhujú od nového roku. V rovnakom termíne má skončiť funkčné obdobie doterajších členov Regulačnej rady, ktorí sa vymenúvajú na šesť rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu