Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Na Pride dozeralo 500 policajtov, začali sa aj trestné stíhania

Dúhový Pride 2011
Dúhový Pride 2011

BRATISLAVA - Viac ako 500 policajtov bolo zaradených do bezpečnostných opatrení počas sobotňajšieho (4. 6.) podujatia Dúhový Pride Bratislava 2011. Išlo o zložky poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ako aj členov policajného pohotovostného útvaru nielen z Bratislavského, ale aj Trenčianskeho, Nitrianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja.

O zachovanie verejného poriadku sa postarali aj služby policajnej hipológie a kynológie. Počas konania verejného zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave policajti predviedli 17 osôb z dôvodu podozrenia z páchania priestupkov na úseku verejného poriadku. Išlo predovšetkým o neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa a nosenie chladných zbraní na verejne prístupných miestach.
      
Do konca bezpečnostných opatrení policajti predviedli ďalších 28 ľudí. Tieto osoby sa spolu s ďalšími pokúšali narušiť priebeh Dúhového pochodu. Skupina ľudí zo zastávky nad Novým mostom hodila smerom k policajtom dymovnicu. Následne boli tieto osoby vyzvané, aby upustili od protiprávneho konania. Vzhľadom na to, že výzvu neuposlúchli a verbálne na policajtov útočili, bol proti nim vykonaný služobný zákrok. Po jeho ukončení boli osoby predvedené na policajné útvary.
      
V čase približne o 17.30 h obmedzili policajti osobnú slobodu mužovi (24), ktorý na verejnosti prejavoval sympatie ku skupinám a hnutiam potláčajúcim ľudské práva a slobody. Muž bol predvedený na policajné oddelenie, kde s ním boli vykonané potrebné procesné úkony. Poverený príslušník začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd.
      
Počas verejného zhromaždenia a dúhového pochodu bolo v Bratislave aj niekoľko dopravných obmedzení. Od 15.30 do 18.00 h bola uzatvorená pravá strana lávky Nového mosta v smere z Petržalky a pre chodcov bola uzavretá v smere do Petržalky. Približne 30 minút boli neprejazdné aj komunikácie na Rázusovom nábreží od Mostnej ulice a Rybné námestie. Pod Novým mostom policajti uzatvorili priestor od Rudnayovho námestia, kde odkláňali dopravu. V čase od 16.15 h bola počas presunu účastníkov Dúhového pochodu uzatvorená aj ľavá strana lávky Nového mosta až do ukončenia pochodu.
      
Počas priebehu verejného zhromaždenia a pochodu účastníkov nedošlo k vážnemu narušeniu verejného poriadku, ujmám na zdraví ani ku škodám na majetku.
      
Pochod zameraný na podporu ľudských práv a neheterosexuálov sa v Bratislave uskutočnil druhýkrát. Tento rok sa na ňom zúčastnilo vyše 1500 ľudí vrátane viacerých politikov. Informovala Petra Hrášková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu