Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bratislavu čaká tento rok horúci týždeň: Gay Pride potrvá osem dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dúhový Pride v Bratislave potrvá tento rok osem dní; v rámci neho sa 9. júna uskutoční pochod mestom. Akcia je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí. Organizuje ju občianske združenie Queer Leaders Forum a neformálna skupina aktivistov a aktivistiek. Informovala o tom riaditeľka podujatia Romana Schlesinger.

 Potrebu zorganizovať ďalší ročník podujatia za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transrodových ľudí vysvetľujú organizátori stále pretrvávajúcim nezáujmom politikov a političiek o riešenie tejto problematiky. Spájajú ho i so súčasným stavom v slovenskej spoločnosti.

"Slovenskí politici nám už viac ako desať rokov odkazujú, že nie je vhodný čas na riešenie našich problémov a legislatívneho zrovnoprávnenia rovnakopohlavných vzťahov," opísala Schlesinger. Argumentujú pritom podľa nej nepripravenosťou spoločnosti a rozvracaním tradičných rodín. "Skutočnosť však nasvedčuje tomu, že tí, ktorí sa najviac pričinili o rozvracanie rodín, a nielen tých heterosexuálnych, sú práve oni," dodala.

Vlani sa na Dúhovom proteste v Bratislave zúčastnili aj extrémisti. Skupinka mladých ľudí oblečených v tričkách Slovenskej pospolitosti a v iných tmavých odevoch sa pokúšala protestovať proti pochodu na Hviezdoslavovom námestí. Členovia malej skupiny držali transparent s nápisom "Za tradičnú rodinu, proti deviácií", na ktorom bolo aj logo Ľudovej strany - Naše Slovensko. Medzi nimi a zábranou bolo asi tridsať obrnených štátnych policajtov. 

Hovorkyňa bratislavského Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru Petra Hrášková informovala, že do 19.00 h bolo predvedených priebežne 42 ľudí, medzi nimi bola skupina 26 osôb, ktoré sa snažili narušiť pochod do Petržalky. Pri tomto incidente sa objavili aj dve dymovnice.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu