Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Islandská sopka naďalej chrlí popol, sever ostrova ale obnoví lety

Sopečný popol nad Islandom
Sopečný popol nad Islandom

REYJKAVIK - Islandská sopka Grímsvötn, ktorá sa prebudila k životu v sobotu, aj tretí deň potom naďalej chrlí popol. Meteorologické podmienky však sú relatívne priaznivé a umožňujú obnoviť lety zo severu ostrova.

Európa čaká na ďalší vývoj a podľa neho sa zariadi, informovali dnes tlačové agentúry. Podľa islandských geofyzikov má dnes aktivita sopky Grímsvötn zhruba stále rovnakú intenzitu ako v sobotu, prvý deň výbuchu. Stĺp dymu a popola dosahuje výšky desiatich kilometrov. Popolček zasiahol značnú časť ostrova a padal aj na hlavné mesto Reykjavík ležiace asi 400 kilometrov od krátera. Meteorologická situácia sa však zlepšila aspoň v tom zmysle, že dnes už metropolu sopečný popol nesužuje.
    

Vzhľadom k prevládajúcim smerom vetra je pomerne v bezpečí aj medzinárodné letisko Akureyri a letecká spoločnosť Isavia už oznámila, že počas dneška obnoví vzdušné spojenie so svetom.
    

"Aj pre najdôležitejšie islandské letisko Keflavík vyzerá situácia dobre," povedal podľa agentúry APA hovorca Isavie s tým, že ak sa vývoj nezhorší, bude možné Keflavík popoludní otvoriť.
   

Koncentrácia popolčeka nad Islandom sa od nedele znížila. Úrady preto chcú po najnovšej prognóze očakávanej napoludnie miestneho času (14:00 SELČ) rozhodnúť o obnovení letov. Letový rozpis na popoludnie zatiaľ predpokladá lety podľa dlhodobého plánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu