Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Islande sa prebudila sopka, vyhlásili bezletovú zónu

Popol z ľadovcovej sopky Grímsvötn
Popol z ľadovcovej sopky Grímsvötn (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Islandská sopka Grímsvötn v blízkosti ľadovca Vatnajökull na juhovýchode krajiny sa prebudila k životu. Dym siaha do výšky asi 20 kilometrov a popol objavili vo výške asi sedem kilometrov, uviedol islandský meteorologický úrad. V okruhu 200 kilometrov preto bola vyhlásená bezletová zóna.

Podľa vyhlásenia úradov nebude mať erupcia vplyv na európsku leteckú dopravu minimálne najbližších 24 hodín. Vzhľadom k prevládajúcemu smeru vetra možno očakávať, že oblak dymu bude smerovať do Škandinávie, informovala agentúra DPA. Zvyšok Európy nebude zasiahnutý.
    
Spoločnosť Isavia zabezpečujúca leteckú prevádzku nad Islandom označila uverejnenie bezletovej zóny za štandardný postup. Podľa hovorkyne spoločnosti dym dosiahol výšku leteckej prevádzky, a lietadlá preto odklonené južným smerom.
    
Začiatok erupcie podľa geológov sprevádzala séria menších zemetrasení. Úrady v okolí sa začali pripravovať na možnú záplavu roztopeného ľadu. Erupcia tejto sopky nie je pre geológov prekvapením. Objavujú sa pravidelné zhruba každých desať rokov a trvajú krátko. Grímsvötn preto býva pokladaný za relatívne neškodný vulkán. V poslednej dobe vybuchol v rokoch 1993, 1995, 1998 a 2004. Posledná erupcia trvala len päť dní na začiatku novembra 2004, ale spôsobila záplavy a výpadky v islandskej aj zaoceánskej leteckej prevádzke.
    
Na Islande je takmer 30 aktívnych sopiek. Vlani na jar aktívny ľadovcový vulkán Eyjafjallajökull uvrhol leteckú dopravu do chaosu, pretože mnoho európskych krajín, kvôli nemu musela v polovici apríla uzavrieť vzdušný priestor.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu