Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rasizmus sa zo slovenských štadiónov stále nevytratil

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rasistické ponižovanie cudzincov inej farby pleti, nadávky či imitovanie zvukov opice sprevádzali aj v minulom roku zápasy najvyššej futbalovej ligy na Slovensku.

Vyplýva to zo Správy mapujúcej rasizmus a intoleranciu v slovenskom futbale za rok 2010, ktorú vydalo občianske združenie Ľudia proti rasizmu (ĽPR).

Občianskym aktivistom sa potvrdil trend z posledných rokov. Napriek tomu, že sympatizanti radikálnych ultrapravicových združení sú medzi ultras tábormi stále prítomní, v menšej miere sa objavuje propagácia fašizmu či neonacizmu. "Nasprejovanie budovy v priestoroch diaľničného odpočívadla v Maďarsku hákovými krížmi počas výjazdu fanúšikov Slovana na finálový zápas Slovenského pohára v Michalovciach možno považovať za ojedinelý čin tohto typu, ktorý sa neudial na štadióne," informoval koordinátor futbalového projektu ĽPR Michal Zálešák.

Podľa jeho slov najviac urážok s nacionalistickým, antisemitským či antirómskym podtextom bolo zaznamenaných počas vzájomných zápasov Spartaka Trnava, Slovana Bratislava a DAC Dunajská Streda. Antirómsky transparent sa objavil aj počas duelu európskej ligy medzi Slovanom Bratislava a Crvenou Zvezdou Belehrad.

Zástupcovia združenia absolvovali stretnutie s predstaviteľmi Únie ligových klubov (ÚLK) a Asociácie profesionálnych futbalistov Slovenska (APFS), na ktorom diskutovali o spoločných aktivitách v rámci projektu Nie rasizmu, stop násiliu. "Správa, ktorá mapuje rasistické incidenty v slovenskom futbale, by mala byť silným podnetom na riešenie očividných problémov s intoleranciou a impulzom pre spoločné osvetové aktivity, ktoré ÚLK avizovala pred začiatkom jarnej časti Corgoň ligy. Zapojiť do antirasistických aktivít by sa mali všetky zúčastnené strany. Je to nevyhnutný predpoklad k tomu, aby došlo k zlepšeniu situácie a aby určité prejavy zmizli zo štadiónov," vyhlásil Zálešák.

Za najvýznamnejšiu pozitívnu iniciatívu označil 3. ročník turnaja proti rasizmu a intolerancii, ktorý už tradične počas akčného týždňa FARE organizovali v októbri minulého roka Bratislavská liga v malom futbale, Slovenský zväz v malom futbale a združenie ĽPR. Turnaj mal medzinárodnú účasť, jeho súčasťou bola diskusia na tému zastúpenia menšín v slovenskom futbale i kultúrne aktivity.

Správa, ktorá okrem prejavov zahŕňajúcich rasizmus, nacionálny šovinizmus, neonacizmus, antisemitizmus či homofóbiu, ale aj pozitívne iniciatívy, vznikla v rámci projektu medzinárodnej siete proti rasizmu v európskom futbale FARE s názvom United Against Racism Eastern European Development Programme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu