Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šok v deň MS: Rok tajili nálezy stoviek mŕtvol pod štadiónom!

Štadiónu hrozilo meškanie termínov Zobraziť galériu (4)
Štadiónu hrozilo meškanie termínov

BRATISLAVA – Neuveriteľné. Počas rekonštrukcie hokejového štadióna v Bratislave našli robotníci približne stovku ľudských pozostatkov. Túto informáciu kompetentní tajili rok kvôli ohrozeniu najväčšej športovej akcie na Slovensku. Nám sa podarilo zistiť podrobnosti.

Podľa informácií, ktoré nám potvrdil bratislavský Pamiatkový úrad, narazili robotníci na kostrové pozostatky pri výkopových prácach ešte v lete 2010. Jeden z pracovníkov potvrdil pre mesačník Haló Bratislava, že odrazu pri bagrovaní začali zo zeme vyliezať kosti rúk a nôh. Ako sa neskôr zistilo, štadión je postavený na mieste posledného odpočinku. Karol Prášek z Pamiatkového úradu tvrdí, že telá sú tu po zlikvidovanom mestskom chudobinskom cintoríne z prvej polovice 20. storočia. „V susedstve starej haly pri výkope základovej jamy pre novú severnú prístavbu bola pri bagrovaní porušená takáto improvizovaná kostnica, t.z. jama s nesúrodým obsahom hliny a kostí,“ tvrdí s tým, že masu nebolo možné identifikovať. Načas boli podľa mesta zastavené aj stavebné práce.

Keďže odborníci vyhodnotili, že nejde o vec pamiatkovej hodnoty a teda nie sú ani predmetom individuálnej ochrany, boli následne kosti prevezené do oblasti železničnej stanice Bratislava-Rendez. Podľa hovorcu primátora Milana Ftáčnika Ľubomíra Andrássyho by mali byť čoskoro podrobené kremácii. „Nešlo o historický objav, preto sa vo výstavbe pokračovalo,“ povedal nám hovorca mesta, ktoré vystupuje ako investor. Zaujímavosťou je aj to, že pri rozbíjaní stien starého štadiónu na 1. poschodí objavili aj zamurovanú lebku.

Či tento objav nesúvisel s trestnou činnosťou, mala vyšetrovať aj polícia. K nálezu kostier a k tomu, že štadión leží na hroboch, sa hovorkyňa Organizačného výboru majstrovstiev v hokeji Michaela Grendelová odmietla vyjadriť. „My máme štadión v prenájme, ja riešim iba veci týkajúce sa hokeja. Zbohom,“ reagovala. Otázne je však to, prečo kompetentní takmer rok tieto informácie tajili a všetky zisťovania a rozhodnutia prebehli v tichosti bez kontroly verejnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu